(ACN/Redacció) Barcelona ha inaugurat aquest divendres la seu del centre tecnològic del projecte Giga, de les Nacions Unides, que pretén portar internet a totes les escoles del món. La iniciativa, que s’ubica a Ca l’Alier, al Poblenou, és un projecte d’Unicef, l’agència de les Nacions Unides per a la infància, i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), l’organisme de l’ONU especialitzat en les tecnologies de la informació i la comunicació.

El projecte es va presentar al Mobile World Congress 2023 i enguany s’ha fet realitat amb l’obertura del centre tecnològic, des d’on s’intentarà posar fi a la bretxa digital en el món escolar el 2030.

L’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament hi invertiran 11 milions d’euros

La candidatura conjunta de la Generalitat, el Govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona per acollir el projecte Giga a Barcelona va ser acceptada per Unicef i la UIT el juny del 2022. Gràcies a l’aportació de les tres administracions, el projecte disposa d’un pressupost total de 17,5 milions d’euros per al període 2022-2024. D’aquests, l’Ajuntament de Barcelona n’aportarà 4,5 milions, que inclouen la cessió de Ca l’Alier per acollir les oficines, mentre que la Generalitat i el Ministeri d’Assumptes Exteriors hi destinaran 6,5 milions d’euros cadascun.

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha destacat el “compromís” de Catalunya amb el sistema multilateral i ha qualificat el projecte Giga “d’ambiciós i imprescindible per generar més oportunitats als infants del món”. Al mateix temps, ser la seu d’aquest projecte consolida Barcelona com “un dels ecosistemes tecnològics més potents del sud d’Europa” i permet posar el potencial de l’ecosistema digital i tecnològic català al servei del gran repte global de connectar totes les escoles del món a internet.