Nou de cada deu barcelonins es connecten a la xarxa diàriament, però existeixen diferències importants segons els barris, l’edat, la situació laboral o el nivell formatiu. És una de les conclusions de l’informe ‘L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona’, elaborat per la Mobile World Capital a petició de l’Ajuntament.

El projecte ‘Ciberalfabetització’ de Barcelona Activa vol invertir aquesta situació amb formació gratuïta. En concret, s’han dissenyat tres tipus de cursos de curta durada: un per a nens i nenes de 7 a 12 anys en què aprenen llenguatge de programació; un altre per a joves de fins a 17 anys que vulguin ser prescriptors literaris a la xarxa -el que es coneix com a booktubers-; i per últim, cursos per a persones majors de 55 anys que vulguin aprendre a fer servir els dispositius mòbils.

Inserció laboral

Per implementar aquest projecte,  s’ha contractat a 20 persones aturades, a través dels Plans d’Ocupació Municipals, que han rebut formació prèvia per poder impartir aquests cursos. El Lluís Sentmartí, informàtic de professió, és un d’aquests professors que dóna classe a una desena de persones majors de 55 anys.

Més de 900 assitents

Els cursos s’imparteixen a 31 biblioteques repartides pels 10 districtes e la ciutat. El projecte preveu formar 1.300 persones i, fins al moment, hi han participat 900.

Ja estan obertes les convocatòries per als cursos que començaran al març. La inscripció es pot fer a través del web barcelona.cat/estason o a les biblioteques municipals.