Aplicació mòbil Telegram

L’aplicació de missatgeria Telegram finalment no es bloquejarà de forma immediata. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha pres aquest pas en considerar que seria una mesura “excessiva i no proporcional”. El magistrat havia ordenat que es tanqués l’aplicació com a mesura cautelar, arran d’una denúncia presentada per Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus per incompliment dels drets d’autor. En principi, les operadores havien d’anar rebent l’ordre, però finalment no serà així, o almenys de moment.

Per què s’havia demanat que tanqués Telegram?

Després de la denúncia presentada per aquestes companyies, el Jutjat d’Instrucció número 5 de Madrid va demanar informació a les autoritats de les illes Verges per identificar quins titulars dels comptes han comès les presumptes infraccions de drets de la propietat intel·lectual. Ara bé, malgrat que la petició es va fer el juliol de l’any passat, el magistrat afirma en la interlocutòria que no han col·laborat en la investigació.

Segons Pedraz, per continuar la instrucció calia la informació demanada i atesa la “falta de col·laboració” de les autoritats havia decidit adoptar la suspensió cautelar de l’aplicació.

Els enginyers hi veuen un atac a la competència

El possible bloqueig de Telegram havia despertat malestar al Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya, que ho veia com un atac a la competència irrealitzable. El seu degà, Jordi Farré, creu que és com si es prohibissin els editors de text i es retornés a la màquina d’escriure. En la mateixa línia, l’associació de consumidors FACUA creia que la mesura és desproporcionada.