S'han traspassat locals, s'han contractat menys treballadors i la facturació ha caigut fins a un 50 %. Aquest és el balanç que fan els restauradors dels carrers de Blai i Blesa del primer any de l'entrada en vigor del sorteig de terrasses. Óscar Sala Associació Bars i Restaurants Carrers Blai i Blesa “Es destinarlo a cerrar. Es muy difícil mantener un local chiquitín como los nuestros si le quitas la terraza. Es mas no lo sabes hasta cuatro días antes de que empiece el año. Si tu puedes hacer la previsión y sabes que cada cinco años te tocará uno sin terraza, podrías programar el tema de empleo, contrataciones y todo” STAND UP. Jessica Moreno. Els propietaris dels bars i restaurants de la zona asseguren que el sorteig no ha reduït el soroll i denuncien que tot i haver presentat diferents propostes a l'Ajuntament per evitar que la mesura afecti tan directament uns establiments concrets, des del districte no se'ls ha escoltat. Esteban Celano Associació Bars i Restaurants Carrers Blai i Blesa “Habíamos propuesto que sea o un año cada uno o quitar una mesa y que no se quiten terrazas enteras para que el perjuicio no sea tan grande porque el sorteo es todos los años y si tienes mala suerte, todos los años puedes quedarte sin terraza” Des del districte fan un balanç molt positiu d'aquest any. Asseguren que s'han reduït notablement les queixes per soroll a la zona, no només per la reducció de taules i cadires sinó també per l'increment de la presència de Guàrdia Urbana i d'inspectors de l'espai públic.
L’ordenança singular de terrasses
obliga els restauradors dels carrers de Blai i Blesa a recollir les taules una hora abans que la resta de la ciutat i estableix, que per tal d’alliberar l’espai públic i garantir el descans veïnal, no es podran superar els 37 vetlladors. El 2017 el número de sol·licituds va superar la capacitat permesa per aquesta zona de la ciutat. Per això, per primera vegada, el Districte de Sants-Montjuïc va fer un sorteig per determinar quins bars i restaurants podrien tenir terrassa.
Un any després, els propietaris dels locals fan balanç. Asseguren que la facturació ha caigut fins a un 50 % i molts bars i restaurants han hagut de prescindir de personal o traspassar el negoci. “És destinar-ho a tancar. És molt difícil mantenir un local petit com els nostres si li treus la terrassa”, afirma l’Óscar Sala, de l’Associació Bars i Restaurants Carrers Blai i Blesa.
Segons Sala, el fet de fer un sorteig afegeix incertesa al procés perquè no “saps si tindràs terrassa fins quatre dies abans que comenci l’any. Si es pogués fer en previsió i saber que, per exemple, cada cinc anys et tocarà una terrassa, podries programar el tema de la contractació”. Per això, els restauradors han presentat diferents propostes per evitar que el sorteig afecti durant mesos uns establiments concrets. Diuen, però, que no els han escoltat. “Havíem proposat que fos o un any cadascú o treure una taula i no una terrassa sencera. Així evitaríem que el perjudici fos tan gran perquè el sorteig es fa cada any i, si tens mala sort, cada any pots quedar-te sense terrassa”, explica Esteban Celano.
Menys queixes per soroll
Des del districte fan una valoració més positiva de l’ordenança singular de terrasses, que es va fer per conciliar les necessitats dels restauradors i les dels veïns, que es queixaven de l’ocupació de l’espai públic que suposen les terrasses i del soroll que provoquen. Des del districte afirmen que el sorteig i altres mesures, com ara l’increment d’efectius de la Guàrdia Urbana i d’inspectors de l’espai públic, ha servit per reduir les queixes per soroll a la zona.