L’Observatori Fabra ha canviat el seu aspecte ataronjat, que tenia des de principis dels anys 90. L’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, propietària de l’edifici, ha volgut recuperar l’aspecte original que l’edifici tenia el 1904, quan va ser inaugurat. Els treballs han durat set mesos. “Estàvem acostumats a l’aspecte que presentava anteriorment, que potser paisatgísticament feia ressaltar més l’edifici. Era fruit d’una restauració que es va fer durant els anys 91 i 92, amb una tècnica de qualitat mediocre. Ara, després de la restauració te n’adones que l’edifici és molt més elegant”, explica l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra.
El projecte de restauració que ha estat dirigit per l’arquitecte Carles Buixadé, s’ha orientat a treballar sobre els murs laterals de l’edifici de manera que imitessin l’aspecte natural de la façana principal, feta amb pedra de Montjuïc. Primer es va picar tot el material que hi havia a la façana, s’hi va col·locar una arrebossada de ciment i finalment es va fer servir una tècnica artesanal de l’estucat de calç. “Presenta un acabat llis amb una capa porosa que deixa passar la humitat, que fa que l’edifici pugui respirar”, apunta Puertas.
Un del elements més vistosos és el fris ceràmic que s’ha recuperat a la cúpula. Va ser retirat ben aviat, després dels primers anys, per causa de l’aparició d’esquerdes. “Com que hi havia fotografies de l’època, hem pogut reproduir fidelment les peces de ceràmica gràcies a la feina d’un artista. Ho ha fet tot a mà”, remarca Alfons Puertas. Durant els mesos en què han durat les obres, l’Observatori ha seguit amb la seva activitat habitual. És un centre de recerca i divulgació en els camps de l’astronomia, la meteorologia i la sismologia.