Tot i que aquest arbre no estava catalogat, ni tenia cap protecció especial, després de 90 anys s’havia convertit en un símbol per al barri. Per això, la tardor del 2015, els veïns de la zona en adonar-se’n que estava malalta van voler salvar-la. L’Associació de Veïns de Gràcia Nord – Vallcarca va decidir assumir els costos i contractar un tractament contra el morrut, però aquesta cura va haver d’aturar-se. L’Ajuntament els va comunicar que ja s’estava tractant la palmera i que la responsabilitat dels arbres de la via pública és de Parcs i Jardins, per tant no podien actuar pel seu compte.

Tot i els tractaments i l’interès per la palmera canària de Vallcarca no s’ha pogut salvar i s’ha retirat per seguretat, ja que podia desprendre’s o caure. Però la plaça no es quedarà sense palmera, ja que se substituirà aquest juny per una altra d’una altra espècie que no és tan propensa al morrut, serà una “arecastrum”.

Els veïns estan satisfets de, com a mínim, no perdre aquesta identitat que ja dona nom a aquest espai, que els agradaria que es recollís en el nomenclàtor i tingués la seva placa: la plaça de la Palmera.