La col·lecció d’aparells són de l’àmbit de l’astronomia, la meteorologia i la sismologia, que van formar part del dia a dia d’aquest observatori. Un dels més coneguts és el telescopi equatorial Grubb, que “era el telescopi privat propietat de Josep Comas i Sol, primer director de l’observatori i el que va fer servir durant molts anys a la Vil·la Urània, a Barcelona, amb el qual va fer alguns descobriments que el van fer famós: una dotzena d’asteroides i un parell de cometes”, explica l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra. Es tracta de l’instrument més antic del museu, data del 1887 i és previ a la construcció de l’observatori.

Entre els aparells, podem trobar un sismoscopi, queservia per detectar quan es produiria un terratrèmol, no per enregistrar-lo sinó per avisar quan s’estava produint. Aquest circuit elèctric anava connectat a una alarma o a un rellotge que el que feia era aturar-se en el moment en què hi havia el terratrèmol i així sabíem a quina hora s’havia produït el terratrèmol”, ens explica Puertas.

En total s’exposen més d’una dotzena d’aparells que han caigut en desús, han decidit restaurar i ara formen part d’aquest museu, que es pot visitar els diumenges i festius d’11 a 12.30 h i entre setmana amb cita prèvia.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a