Les nits serenes i la fresca conviden, més que mai a l’estiu, a gaudir de la natura i del cel nocturn. Albert Borràs, físic i astrònom, ha destacat que aquests dies a simple vista podem contemplar Júpiter o Saturn. Júpiter serà visible només un parell de setmanes més i s’identifica perquè és el primer punt lluminós que veiem al capvespre, mirant cap on es pon el sol. També, mirant cap al sud, es pot identificar Saturn a ull nu, també a partir del capvespre.

Cap a l’est, quan es fa fosc, veiem el triangle d’estiu, compost per tres estrelles: Altair (al sud), Deneb (a l’est) i Vega (al vèrtex oest). Aquestes tres estrelles s’acaben col·locant a la vertical dels nostres caps pels volts de la mitjanit. El triangle d’estiu s’observa al mig de la Via Làctia, visible sobretot quan la Lluna és petita o absent. Es tracta d’una mena de nebulosa blanquinosa que no és res més que la nostra galàxia.

Els més matiners continuaran gaudint durant tot l’estiu de la lluentor intensa de Venus, en aquest cas de matinada, just abans de la sortida del sol. La seva brillantor és molt notable, similar a la de Júpiter.

L’Observatori de Pujalt ens proposa diverses activitats per gaudir de l’astronomia aquest estiu com els sopars sota les estrelles, o una observació de la pluja d’estels, el dia 12 d’agost. Finalment, dissabte, 22 de juliol, juntament amb l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster), l’Agrupació Astronòmica de l’Anoia (Astroanoia) i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, s’ha organitzat una activitat nocturna d’astronomia.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Albert Borràs a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: