Aquesta peça de roba intel·ligent és fruit d’un llarg procés de feina que combina la programació, el disseny, la serigrafia i la costura. Es connecta a una xarxa i obté dades meteorològiques d’un servidor.

El Citilab és un laboratori ciutadà per a la innovació social i digital a Cornellà de Llobregat i Barcelona. Explora i difon l’impacte digital en el pensament creatiu, el disseny i la innovació que sorgeixen de la cultura digital.

El 29 de juny el grup de Nous Artesans -un grup que actualment se centra a projectar peces de roba intel·ligent– del Club de Makers del Citilab van presentar el prototip de la samarreta meteorològica, una peça de roba que és capaç de preveure el temps de Cornellà gràcies a un llarg procés de feina que ha combinat la programació, el disseny, la serigrafia i la costura.

La samarreta en qüestió té imprès el més que conegut “frare del temps”. El frare, però, es basa en un mecanisme força més complex i actual per realitzar el pronòstic. És per aquest motiu que el grup dels Nous Artesans hi van incloure tires de llums al costat dels símbols meteorològics. Es tracta de llums LED programables, que poden canviar la intensitat i el color.

Frederic Folgado, membre del grup de Nous Artesans, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que aquesta samarreta s’alimenta d’una petita bateria de 3,7 volts i una placa Whitecat en una butxaca lateral. La placa es connecta a la xarxa LORA de Cornellà, que permet obtenir dades meteorològiques del servidor OpenWeatherMap. L’aparell permet que finalment s’acabi encenent un dels llums LED corresponents a la previsió meteorològica, així com un avís de temperatures extremes o un de forts vents.

La xarxa LORA és la que fa possible la connexió, ja que cobreix el 95 % del territori urbà i arribar a llocs on hi ha cobertura wifi. El prototip és vàlid actualment tan sols al municipi de Cornellà, malgrat que podria adaptar-se per funcionar en altres ciutats.

Folgado ha destacat que el projecte de la samarreta, que de moment és tan sols un prototip i no es comercialitza, ha unit l’antigor i la tradició del frare del temps amb la modernitat i les últimes tecnologies.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Frederic Folgado a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: