El director de CTecno, Jordi William Carnes, diu que “falta vocació científica i tecnològica” i que hi ha descoordinació entre el sistema educatiu i allò que demana el mercat. En una entrevista al programa ‘bàsics’, ha afirmat que el sector tecnològic té dos problemes: “Atreure talent i retenir-ho”.

Segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, les TIC catalanes van ocupar l’any passat 103.300 persones i constitueixen un sector en què no hi ha atur. “Malgrat la crisi, ha continuat creixent” ha dit William Carnes. Per ell, la raó d’aquest desequilibri entre oferta i demanda és que “falta vocació” perquè “es veuen aquestes carreres com molt complicades, llargues i poc engrescadores”. Per això, considera que cal replantejar la manera de motivar els joves “però no als 15 anys, quan ja han decidit que volen fer, sinó abans”. Ha insistit que no es necessiten només enginyers sinó també personal de formació professional.

Poca representació femenina

Actualment a Catalunya hi ha 13.794 empreses tecnològiques i moltes han de contractar professionals de la resta de l’estat o de la Unió Europea. Es tracta també d’un sector molt masculí en què la presència femenina és poc representativa. “Si mires el percentatge de dones que s’inscriuen al Mobile World Congress, no arriba al 20 %” ha dit William Carnes, que considera que el repte és doble: “Motivar la gent jove i, sobretot, les dones”.