Les Festes de Sant Roc se celebren sense interrupció des del 1859. Ara, l’Associació de Festes de la Plaça Nova proposa una exposició per explicar de forma visual 100 anys d’història de les Festes de Sant Roc de Barcelona. La mostra està formada per imatges inèdites i una peça audiovisual amb testimonis de veïns del barri que van viure aquestes dades quan eren petits.

La festa viscuda. Festes de Sant Roc, 1884-1983” és una exposició que s’emmarca en el projecte 4 ¼, que l’Associació de Festes de la Plaça Nova fa des de fa cinc anys. L’objectiu de la mostra és explicar la cara i la creu de 100 anys d’història d’aquesta celebració. Amb el projecte que desenvolupa l’entitat, es vol recuperar la història del barri de la Catedral, ja desaparegut.

Les Festes de Sant Roc, que se celebren sense interrupció des del 1589 i fins a l’actualitat, van ser declarades festa patrimonial d’interès nacional l’any 2017. El projecte d’exposicions 4 ¼ ha aconseguit el premi Ciutat de Barcelona 2017 de cultura popular i tradicional.

De l’etapa d’esplendor, a la guerra

L’Associació de Festes de la Plaça Nova, tal com explica el seu president, Xavier Cordomí, té un arxiu molt ric en imatges. “La mostra va del 1884 al 1983: des de l’època de més esplendor de les festes de Sant Roc, de més popularitat, de més activitat al barri, de més veïns, fins a la guerra, quan comença el drama del barri amb els bombardejos. Aquesta decadència arriba fins als anys 70, amb la marxa de veïns i, per tant, gairebé amb la desaparició de la festa del barri“, afegeix Cordomí.