El paisatge antic de Nou Barris es defineix en bona part gràcies a un element bàsic: l’aigua. “L’aigua ha estat un agent que ha modelat i configurat el nostre territori –explica Ricard Fernández, membre de l’Arxiu Històric de Roquetes  Nou Barris-. En aquesta exposició il·lustrada podem apreciar molts paisatges del districte que avui dia ja no existeixen”. L’aigua ha donat una forta identitat geogràfica al que avui dia coneixem com a districte de Nou Barris. “Molts dels elements relacionats amb l’aigua ja han desaparegut a causa de l’especulació i les construccions dels anys 50 i 60. Però hi ha moltes generacions de veïns de Nou Barris que encara reconeixen molts d’aquests paisatges de la seva infantesa”, comenta Fernández. A més, l’aigua ha estat un dels agents responsables del usos determinats que s’ha donat al sòl del districte. “Al districte de Nou Barris hi ha moltes instal·lacions de l’aigua que han estat responsables d’abastir d’aigua la ciutat de Barcelona –afegeix Fernández-. La història de l’aigua a Nou Barris és també una història important de l’aigua a Barcelona.”

Aigua que bateja carrers, places i indrets

L’aigua també la trobem molt present en el nomenclàtor de places, carrers i espais, i fins i tot dona nom a un barri del districte. “Tenim l’exemple del barri de Canyelles, que neix per la font de Canyelles, també el torrent de la Font de Canyelles, la riera de Sant Andreu o el carrer de la Mina de la Ciutat, que prové de l’aqüeducte Alt de Montcada. S’ha creat una toponímia i una cultura al voltant d’aquest recurs”, explica Fernández. A més, molts indrets relacionats amb l’aigua han estat un espai de relació per als veïns, com és el cas de la plaça de Santa Eulàlia, punt de trobada gràcies a la seva font. També els aqüeductes de Torre Baró i Vallbona han estat i són escenaris de la vida social dels veïns.

L’arxiu, sempre a la recerca de l’aigua

Les imatges que il·lustren la mostra procedeixen del fons fotogràfic de l’arxiu i d’algunes donacions. “Hi ha molts espais de la mostra que han estat fruit de la recerca dels nostres companys de l’arxiu, que a vegades els caps de setmana continuen buscant vestigis i han trobat restes d’antigues fonts, d’antigues mines, d’aqüeductes, de torrents, que passen desapercebuts però que hi són presents a l’actualitat”, destaca Fernández.