En la mateixa línia s’ha expressat el president de l’associació Amics de la Rambla, Fermí Villar, que ha afirmat que “la Rambla i la humanitat, que aquí són sinònims inseparables, van ser atacades amb odi i terror, però van rebre com a resposta l’amor i la pau, els quals sempre seran universals com la Rambla de Barcelona”. Villar ha agraït la tasca dels serveis d’emergència, la de l’Ajuntament de Barcelona i la dels comerciants que es van bolcar a ajudar els ferits.

En un to més reivindicatiu, el president d’Amics de la Rambla també ha fet referència a les floristeries i ha dit que “és obligació del govern municipal protegir-les adaptant-se amb realisme als temps actuals”. També ha posat la mirada en el pla especial d’usos, que creu que “ja no pot admetre més dilacions”.

Entre els premiats, veïns i un comerciant del passeig

Mercè Canelles, Josefina Mora i Aníbal Rodríguez són alguns dels noms propis que l’associació Amics de la Rambla ha distingit amb el premi Ramblistes d’Honor 2017. Són antics veïns del passeig i socis actius de l’entitat que, tot i que ja no hi viuen, continuen participant activament en les activitats que s’hi fan. El jurat els ha reconegut “la fidelitat i estima per la Rambla i per l’associació Amics de la Rambla”. Rodríguez ha pres la paraula després de recollir el premi, en un discurs emotiu i alhora divertit.

Un altre dels premiats ha estat Joaquim Laguarda, que té una joieria al passeig amb més de 70 anys d’història. El jurat ha destacat la llarga trajectòria d’aquest negoci, que considera “un exemple de tradició familiar al servei dels barcelonins”. Laguarda ha format part de les darreres juntes directives de l’associació, i també per això se li reconeix els anys que ha dedicat “a fer una Rambla millor”.

Àlex Ollé i Algons Flores també han rebut el guardó, un premi “ex aequo” amb què se’ls vol reconèixer “la tasca de renovació de les arts escèniques i l’òpera en particular”. Tots dos han treballat en equip per tirar endavant “valentes postes en escena”, segons l’associació.

Finalment, s’ha distingit l’escola ELISAVA, que remarquen des del 2013 es troba entre les 100 millors escoles de disseny i arquitectura d’Europa segons la revista ‘Domus’. Amb un campus a la Rambla on estudien 2.200 persones i treballen més de 800 professors, se la premia per “la seva aposta per la innovació” a la via.

El jurat dels guardons, que enguany arriben a la 56a edició, està format per una quinzena de persones representatives de la societat civil barcelonina. S’atorga a persones, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç a millorar, divulgar o promoure el prestigi de Barcelona i de la Rambla.