El barri de Sant Pere a finals del segle XIX era ple d’artesans vinculats a la indústria. Serrallers, fusters i ebenistes eren només una mostra de la gran activitat fabril que hi havia en aquest barri, que, amb l’obertura de la via Laietana, va perdre molts carrers. Pocs testimonis gràfics queden d’aquesta història i, per això, quan Artur Akhmetov les va trobar va decidir que les havia de mostrar als veïns. L’Artur explica que “la major part de les fotografies són de l’any 1908, any en què van començar les obres de la via Laietana i que van comportar la destrucció de molts carrers del barri perquè abans el barri arribava fins a la Catedral de Barcelona”.

Vestigi d’un passat poc conegut

Les fotografies que s’hi exposen són les còpies de les originals que estan a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Exposicions com aquesta ajuden els veïns de la zona a conèixer el passat del barri i alhora a entendre també com ha evolucionat la ciutat.

Jaume de Bargas, que representa la tercera generació de serrallers que han viscut i treballat a Sant Pere, creu que exposicions com aquestes són molt importants: “Hi ha molta història aquí al darrere, Barcelona té al barri de Sant Pere un dels punts més importants de la ciutat. L’economia de Barcelona durant molts anys ha estat basada en el racó aquest on hi havia les fabriques tèxtils i era una riquesa immensa per al país”.

L’exposició, formada per instantànies en blanc i negre, es pot veure al Casal de Barri Pou de la Figuera, un equipament situat al bell mig de Sant Pere.