Del 2005 al 2010 l’arquitecte Lluís Gelpí, membre del grup de treball de Sarrià – Sant Gervasi del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, va recopilar rajoles de diferents projectes en els quals va treballar i que ara formen la mostra de reproduccions que acull el Centre Cívic Sant Andreu. Les peces originals es troben a la casa familiar de Sant Feliu de Codines.

Les rajoles representades van ser fetes amb tècniques artesanals, abans de la introducció de la producció industrial. Tradicionalment es classifiquen en tres grups: de mostra, d’oficis i plafons de rajoles. Els temes que s’hi mostren van des dels més senzills de traç i color fins als que són geomètrics o que representen motius de la natura, oficis tradicionals, models de vaixells, temes burlescs o històrics. Salvador Torrents, vocal de la junta directiva de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, explica que són peces de fang cuit que gràcies a l’òxid d’estany es permeabilitzaven i s’hi podia pintar a sobre.

La producció catalana de rajoles decorades és important i amb característiques pròpies. Aquesta tècnica va començar a sorgir a Barcelona a la segona meitat del segle XIII. Els primers usos d’aquests tipus de peces van ser per al lluïment de paviments i l’ornamentació de parets. El color blau és protagonista en les primeres reproduccions de rajoles decorades i va tornar a ser-ho a principis del segle XIX.