Al Port de Barcelona viuen 300 gats en una vintena de colònies controlades per associacions animalistes. És una manera d’evitar que aquests animals hi malvisquin i causin problemes a les instal·lacions. És una faceta poc coneguda del port que, a més, a partir d’aquest divendres s’explica en una exposició gratuïta al Museu Marítim de Barcelona. S’hi mostren retrats dels gats mariners i la tasca dels voluntaris que els cuiden.

L’any 2005 l’Autoritat Portuària de Barcelona va decidir treballar conjuntament amb associacions animalistes i crear colònies controlades de gats a les seves instal·lacions. Fins llavors els gats del port hi malvivien. “Quan vam començar a treballar al port els gats estaven en una situació pèssima”, explica Magda Giol, de l’associació Barcelona Gat i Gos. “Els gats estaven molt prims, eren pell i os i morien constantment”, afegeix. I no només això, també eren un problema. Buscant menjar es ficaven on no tocava i causaven tot tipus de molèsties.

Actualment el Port de Barcelona treballa amb les associacions Progat i, sobretot, amb Barcelona Gat i Gos. Els voluntaris visiten gairebé diàriament les colònies de gats (n’hi ha una vintena) i els alimenten. També els desparasiten i, en cas que estiguin malalts, se’ls enduen per cuidar-los. Si detecten gats mansos els donen en adopció. Els gats de les colònies estan esterilitzats per evitar que es reprodueixin de manera descontrolada.

Exposició “Cats & port” al Museu Marítim de Barcelona

L’existència d’aquestes colònies és un fet desconegut per força ciutadans. Per això, el port mostra en una exposició gratuïta al Museu Marítim fotografies dels gats mariners.