En alguns casos, els productes que es venen a la manta també s’ofereixen en alguns negocis de la Creu Coberta. És el cas del Lalit Kumar, un botiguer que fa més de 12 anys que va obrir el seu establiment i que ara es planteja tancar com a conseqüència de la competència que suposen per a ell els manters. “He hagut de rebaixar bastant els preus. Abans, per exemple, un clauer el venia a tres euros, ara, en demano un euro. Nosaltres estem pagant impostos, lloguer i de tot. Ells no paguen res.”

Tot i casos com aquest, des de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta asseguren que la presència de manters a la zona no ha afectat la caixa dels negocis. Alguns botiguers, però, es mostren preocupats per l’efecte crida que pugui tenir la presència d’aquests venedors ambulants ara que arriba la temporada alta de turisme.

Per evitar que el fenomen vagi a més, els comerciants demanen a l’Ajuntament solucions urgents. “S’ha de tractar el problema amb valentia i empatia perquè és un col·lectiu molt vulnerable. La cooperativa de manters és un bon projecte però és petit per a la quantitat de manters que té la ciutat”, assegura Lluís Llanas, president de l’associació que agrupa els comerciants. També afegeix que des de l’entitat ja treballen per engegar iniciatives innovadores que permetin la integració laboral dels venedors ambulants.

Des de l’Ajuntament asseguren que es posaran en marxa dispositius de seguretat per tal d’impedir que es faci un ús intensiu de l’espai públic amb una activitat que no està permesa. La resposta policial, diuen, s’adaptarà a les circumstàncies i serà progressiva en funció de la conflictivitat que pugui provocar la presència d’aquests venedors a la zona. El consistori també puntualitza: “La solució a aquest fenomen no és l’actuació policial, s’han de buscar solucions transversals i integrals perquè es tracta d’un fenomen complex que cal treballar amb una mirada social.”