La Rambla va ser, i segueix sent, lloc d’encreuament de cultures, arts, professions, viatgers, gent il·lustre i persones que hi van crear un ecosistema social que ha reflectit el pols de la ciutat durant dècades. El pas d’aquestes persones i personatges per la Rambla s’ha anat mantenint en la memòria de la ciutat de generació en generació, i perquè no se n’oblidin Alícia Berlanga n’ha recollit uns quants en el llibre ‘Personajes de la Rambla en el imaginario popular’.

L’origen es remunta vuit anys enrere, amb un blog sobre cultura i  història anomenat Living the Ramblas, que va començar a fer per ajudar els barcelonins a entendre que el passeig “no es només un carrer turístic sinó que té veïns i vida social”.

L’Alícia va començar a investigar fa tres anys en quin moment es va iniciar aquest moviment de persones a la Rambla, que segons l’autora són molt diverses.

“Hi ha persones que es queden, que fan una part de la seva vida a la Rambla. Algunes una mica excèntriques, potser alguns són pobres, d’altres tenen malalties, però tots estan a la memòria de la ciutat i de la Rambla per alguna raó.”

Per això va decidir recollir una cinquantena d’aquests éssers extraordinaris i intemporals per les seves genialitats i misèries. L’autora ha fet la tria amb documents històrics i, sobretot, amb testimonis de la Rambla, “ens basem en records dels  veïns, en personatges que els floristes recorden, que els mims recorden. Fins i tot, fa 20 anys que les estàtues humanes estan a la Rambla i per tant han vist passar tot tipus de personatges”. Cada capítol del llibre en descriu un, amb una biografia breu acompanyada de les il·lustracions de Carmen Marcos, a la manera dels antics llibres de cròniques de la ciutat.

No hi falten personatges com La Monyos, Fructuós Canonge, o l’Ocaña, però també gent menys coneguda com Batista el de la Planeta, o veïns com el senyor Yzaguirre, veí d’escala de l’Alícia, que va viure 94 anys a la Rambla. El llibre anima els lectors que continuïn la tradició de ramblejar, i que descobreixin que el passeig encara manté racons intactes.