El 2008 van començar amb la recollida d’imatges, a més, l’Anna i l’Amador han entrevistat els veïns i cercat en els àlbums fotogràfics de les famílies del barri. Gràcies a la tasca d’investigació, els autors de ‘Trinitat Vella 1900–1992. Transformacions d’un barri’ han creat una crònica molt humana del que ha estat la Trinitat Vella des dels seus inicis el 1910 fins a l’actualitat. Un llibre que recull les vides de veïns que amb la seva tasca diària han vist com creixia i es transformava aquest barri.

El resultat és una publicació que explica la història de la Trinitat Vella en el seu vessant més humà amb unes 400 imatges de com vivien els veïns i les reivindicacions que van assolir per millorar les infraestructures i serveis del barri. El llibre està dividit per temàtiques com història, comerç, escolarització, transport i l’associacionisme, entre d’altres.

L’autora Anna Sánchez, historiadora i professora, destaca que el barri era una zona deficitària en habitatge i en serveis. Afegeix que gràcies a les lluites veïnals en la reclamació de serveis van aconseguir un canvi notable a positiu. Bon exemple són les manifestacions que van realitzar a finals dels anys 60 i principis dels 70 per aconseguir que la línia de metro L1, provinent de Torres i Bages, passés pel barri abans d’arribar a Santa Coloma. Unes reivindicacions que es van produir en el temps de la dictadura franquista, quan les manifestacions estaven prohibides.

Els autors agraeixen la col·laboració dels veïns en l’elaboració d’aquest llibre i no descarten continuar amb la difusió de les imatges i fer alguna acció més enllà del llibre.