Aquest club de lectura inclusiu vol que els participants accedeixin a la cultura a través de lectures adaptades i que es relacionin amb d’altres tot expressant els seus sentiments, emocions i experiències. “El que volem és que tothom sigui capaç d’expressar aquests sentiments que els ha provocat la lectura, —comenta Roser Garcia, delegada del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona a Nou Barris i moderadora del club de lectura— tothom hi pot dir alguna cosa, no cal ser filòleg ni expert en literatura. Tu quan has llegit una cosa tens un sentiment, una frase, una paraula, alguna cosa que pots explicar als altres.”
En aquest sentit, i com tot club de lectura, poden enriquir l’experiència individual amb el comentari en grup, sobre què els ha evocat un llibre determinat. “Sóc aquí perquè m’agrada molt la lectura —explica el Màrius Llorens, un dels participants—, per la companyia dels nois. A alguns els costa llegir, a d’altres no, però són bones persones. Si no, no seria aquí.” La Cruz Espejo, una altra participant, està molt contenta amb la lectura que els ha tocat: “Em crida molt l’atenció tot el llibre perquè està bé per aprendre coses del nostre cos, aprendre coses de la nostra vida diària.”
Les sessions programades per a l’any vinent són les següents: 12 de febrer, 12 de març, 9 d’abril, 15 de maig i el 28 de maig (amb una sortida). Totes es faran de les 15.30 h a les 16.30 h a la Biblioteca Nou Barris.
L’origen del projecte
Al gener, en la reunió de preparatius per a la Festa Major de Nou Barris, els educadors dels centres ocupacionals TEB Verdum, Can Carreras i GSIS Barcanova van proposar d’oferir alguna activitat a la Biblioteca Nou Barris adreçada als usuaris dels seus centres. Des de la biblioteca es va proposar fer alguna activitat relacionada amb la lectura. I des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat es va llançar la idea d’organitzar una activitat pilot relacionada amb aquesta temàtica dins dels actes programats per la festa major, amb l’objectiu de fer participar els usuaris dels tres centres ocupacionals.
Amb aquestes premisses i predisposició, es va organitzar una experiència pilot al maig: un taller de lectura fàcil sobre el llibre ‘Tingues cura del teu benestar físic i emocional’. Dos professionals van dinamitzar el taller amb un resultat molt positiu: la participació de 25 usuaris i les ganes de seguir amb una activitat que ara ha cristal·litzat en aquest club de lectura inclusiu.