Josep Maria Contel és fotògraf de professió i un apassionat dels pessebres. Cada any reconstrueix algunes de les escenes, fent un diorama en una base DIN A3. Aquest any, però, ha fet el pessebre més gran que ha fet mai amb clicks. Fa quatre metres quadrats i, tot i això, li ha quedat petit i ja està mirant d’ampliar-lo dos metres quadrats més l’any vinent.

Va començar a pensar en aquesta nova aventura fa tres anys, quan va fer una exposició de pessebres a La Violeta de Gràcia, on ara s’hi pot veure aquest de clicks. La botiga Diverclic del carrer de Llobregós, l’ha ajudat en la creació d’aquest pessebre, en què les úniques figures que venen de sèrie, assegura Contel, són els reis, els dimonis i part del naixement. “Les caixes de pessebre de Playmobil, per exemple, només hi ha un pastor. Com ho faig? Personalitzant ninots de Playmobil, desmuntant-los i redreçant peces diferents, fins a fer els pastors que surten en aquesta història.”

Ha treballat les escenes una a una, per fer-les al més realista possible. Un camp de blat, fet amb branquillons d’escombra. Un terrissaire amb terrissa feta amb plastilina. Ha pintat els ulls a tots els animals o les llances als romans. També ha marcat els detalls a les cases i pous, o ha fet amb tela les portes de les cases i els tendals de les parades. En una d’aquestes, hi venen espècies de veritat.

Josep Maria Contel explica que el primer que va col·locar en el pessebre va ser la muntanya on hi ha els dimonis, que en són l’element central. Després hi va anar col·locant les diferents escenes, que havia estat pensant en els darrers mesos i que tenia separades en diverses bosses. Finalment, hi va posar el naixement, que va decidir de disposar de manera que Josep i Maria s’interrelacionessin amb altres personatges. Segons l’autor, s’ha de tenir en compte que no és un pessebre tradicional, sinó fet amb joguines. A més, podria representar qualsevol altra escena que no fos la del pessebre de Nadal.

Aquest amant dels pessebres té pensat repetir any rere any els clicks a La Violeta.