Segons l’últim Informe de Consum Alimentari publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Catalunya lidera la classificació estatal en consum de menjar precuinat. En concret, cada català va consumir, de mitjana, gairebé 21 kg de plats preparats l’any passat. És una xifra molt per sobre dels 16 kg de mitjana a Espanya i més del doble que a Galícia, la regió amb un consum menor d’aquest tipus de productes.

La categoria de plats preparats inclou aliments processats com els congelats, sopes i cremes, pizza, truites refrigerades i altres precuinats. No inclou, però, tots els aliments processats que es consumeixen, com la brioixeria. La dietista i nutricionista Gemma Miranda ha explicat a betevé directe que “la gent és conscient que menja malament, però el dia a dia és molt ferotge, es treballa moltes hores i estan cansats”.

“Ja no es transmeten les tradicions culinàries”

Un altre problema, assenyala, és que “no s’estan transmetent les tradicions culinàries”. Això provoca, diu, “que pensem que no sabem cuinar, de manera que optem per comprar els menjars ja preparats“. Ada Parellada, cuinera i propietària del Restaurant Semproniana, afegeix que “cal adquirir de nou l’hàbit de cuinar, fins que comencem a gaudir més el que nosaltres cuinem que el que comprem fet. A cuinar, s’aprèn cuinant”.

Es cuina menys i de manera més senzilla

Segons aquest informe, el 34 % dels aliments es cuinen a la planxa i el 31 % són freds o sense preparació; només el 19 % són guisats i el 10 % es fan al forn. Això vol dir que gairebé dos de cada tres dels àpats que es consumeixen, de mitjana, tenen entre poca i gens preparació.

“Les persones que viuen soles tenen menys motivació per cuinar”

L’informe constata que les llars on viuen sols més adults són les que fan servir més aliments preparats. Miranda justifica aquesta estadística: “Quan estàs sol, costa dedicar temps a la cuina perquè falta motivació”.

Parellada, en aquest sentit, reivindica que la cuina “té un gran efecte socialitzador”. Ella assegura que “la cuina es mantindrà sempre que es mantingui la taula, perquè un no mai cuina per un mateix, sinó que cuina per compartir. Si no existeix aquesta motivació, es cuina menys”. Explica, a més, que les famílies també “se senten més motivades per cuinar perquè han d’educar els fills”.

Els productes frescos no omplen la meitat del cistell

Els productes frescos representen el 37,6 % del cistell de la compra dels catalans. Per canviar aquesta tendència, Parellada recomana anar als mercats, on ella assegura que s’hi ha d’anar a fer la compra, però sobretot a “formar-se”. “Al mercat hi ha catedràtics amb barret de carnicer o guants de fruiter, cadascú és un expert en els seus productes. Els podem fer preguntes i fins i tot demanar-los receptes. És com anar a classes de compra”.

De fet, segons aquest mateix informe, el 87 % dels plats preparats que es consumeixen es compren a grans superfícies, mentre que només el 3 % s’adquireixen a botigues tradicionals. A aquestes botigues s’hi fan el 12 % de totes les compres.

Els ultraprocessats, un problema també pel medi ambient

Els aliments ultraprocessats no només no són beneficiosos per a la salut, explica la nutricionista, sinó que també són una amenaça per al medi ambient. Parellada ha denunciat a betevé que aquests productes venen, sobretot, envasats, posant en perill el medi ambient. “El seu impacte és directe en l’espai social, econòmic i mediambiental”, sentencia.