Nova secció al betevé directe per abordar específicament la salut mental. Serà un dijous al mes amb Fidel Masreal Tudurí, periodista i coordinador de la secció “SanaMent” d’El Periódico. L’estrena ha estat amb un tema especialment sensible com és el suïcidi. Per això, l’ha acompanyat Clara Rubio, presidenta de l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi.

Trencar el silenci

El primer tema que s’ha abordat ha estat la idoneïtat o no de parlar obertament als mitjans de comunicació sobre el suïcidi. La resposta de tots dos ha estat clara: del suïcidi se n’ha de parlar a tot arreu, però s’ha de fer correctament. Això, explica la Clara Rubio, passa per evitar donar detalls, fugir del romanticisme del suïcidi, donar veu als supervivents i oferir informació de servei, com els telèfons d’ajuda.

A més, afegeix la Clara, és important que les notícies i reportatges no simplifiquin i evitin crear relacions de causa i efecte no demostrades. Els exemples més comuns són els de relacionar suïcidis amb desnonaments, ruptures sentimentals i malalties de salut mental. Cada cas, recorda, és únic i complex i no es pot generalitzar. Per això, destaca la importància d’escoltar els supervivents amb un enfocament de la història en clau de superació.

Mites sobre el suïcidi

El periodista Fidel Masreal també creu important trencar algunes falses creences: “Qui parla de suïcidar-se no ho acaba fent”. Això, assegura, no és només fals, sinó que també pot ser molt perillós. Masreal cita el psicòleg Francisco Villar que explica que quan algú ens diu que vol acabar amb la seva vida, quan abans s’intervingui, millor.

Sobre aquests casos, la Clara Rubio recorda que nou de cada 10 persones que han intentat treure’s la vida han acudit abans al metge. Això és una clara mostra del desgast emocional que pateixen i que no estan trobant les estratègies necessàries per superar la situació. En aquests casos, recomana superar el mite que nosaltres mateixos podem superar la situació. És necessari buscar ajut professional.

Dades per reflexionar

El Fidel Masreal també ha destacat algunes de les dades que hi ha sobre el suïcidi per fer-nos entendre la gravetat de la situació. A la ciutat de Barcelona, la Guàrdia Urbana rep diàriament de mitjana 11 avisos per intents de suïcidi. A Catalunya, mor més d’una persona al dia per aquest motiu. I per cada una que ho aconsegueix, es calcula que n’hi ha 20 que ho intenten. A més, és la primera causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys.

Buscar una xarxa de suport

Ja per acabar, la presidenta de l’entitat de prevenció del suïcidi remarca la importància que té accedir a una bona xarxa de suport. Explica que quan alguna família viu un intent de suïcidi de prop, el més normal és quedar-se desorientat. El millor és buscar ajuda en professionals, però també en grups d’ajuda amb familiars que ja han passat per això abans. La prevenció, conclou, és vital.

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona és el 900 92 55 55 

També es pot trucar al 024 que és una ajuda estatal i el 061 a Catalunya