En una parada de llegums del Mercat d’Hostafrancs les bosses d’un sol ús volen. Les dependentes hi posen els llegums cuits, que viatjaran plastificats fins a arribar a casa. Un cop consumit l’aliment, les bosses presumiblement aniran a les escombraries. Si fa no fa el mateix passa amb els recipients de plàstic que s’utilitzen per posar-hi menjar preparat: “A la gent gran li costa venir amb recipients de casa al mercat, en canvi sí que veus gent jove que ja no demana bosses”, explica Esther Ferràs, propietària d’una parada al mercat.
és una de les que sí que ha canviat d’hàbits. Forma part del col·lectiu Zero Waste BCN, una entitat que promou la reducció al màxim possible dels residus que generem en el nostre dia a dia i que fa cursos per promoure-ho. En el punt de mira hi ha, especialment, el plàstic. Carregada de carmanyoles de plàstic perquè “es tracta de reutilitzar el que ja tenim i no generar-ne de nou”, així és un matí de compra de la Xènia.
L’alimentació
Les botigues a granel són una bona opció per reduir els envasos i paquets de plàstic, però una bona base per omplir la nevera són també els mercats tradicionals. Per als llegums i la fruita seca, però també la carn o el peix en cas de consumir-ne, la recepta és fàcil: portar carmanyoles de casa. I amb la verdura i la fruita, demanar a la parada que no la posin en bosses, tot i que “la inèrcia en algunes parades”, explica la Xènia, fa que hagis d’afanyar-te per aturar es dependents. “Abans ho teníem tot de plàstic i ara en tenim de paper, però n’hi ha que encara volen plàstic perquè diuen que la mongeta verda dura més”, assegura Delfí Perés, que regenta una parada de fruita.
Els productes de neteja
La Xènia sol comprar els productes de neteja, també, a pes. A la botiga Saponina a Granel, a les Corts, dispensen bicarbonat, que “serveix per a la neteja de casa i també per elaborar productes cosmètics”. Per endur-s’ho a casa, un pot de vidre buit i, en cas del sabó de mans, un envàs dispensador que ja portava de casa i que reomple d’uns bidons. Guillem Massó, que dispensa a la botiga, admet que no tothom és tan previsor i també venen pots per als qui se’ls deixen a casa. Aquí tots els productes, diuen, són de baix impacte ecològic.