Unes 600 persones s’allotgen diàriament en pensions de la ciutat. Són famílies que han hagut de ser reallotjades per l’Ajuntament, per exemple, després d’un desnonament. Per a algunes d’aquestes famílies, els allotjaments temporals no compleixen uns mínims de salubritat, o no s’adapten a les particularitats dels reallotjats.

A més, en època alta de turisme, és habitual que els Serveis Socials hagin de traslladar de pensió en pensió els reallotjats a causa de la manca de disponibilitat en aquests allotjaments temporals. Això és el que denuncia la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que la setmana passada va fer evident la situació amb una ocupació de la seu de Serveis Socials. La PAH retreu que es vulnera la Llei 24/2015, que obliga les administracions a garantir un allotjament d’acollida digne.

“No disposo ni de rentadora, ni de nevera, ni de cuina”

La Maketxu viu en una pensió al Raval des de fa més d’una setmana, l’indret on la va reallotjar l’Ajuntament després de ser desnonada. Assegura que les condicions de l’espai “són miserables” i que no disposa “ni de rentadora, ni de nevera, ni de cuina”. La Maketxu, a més, explica que aquesta era l’única alternativa que li van oferir, una opció que, assegura, “no és vida”.

“Vam haver de marxar de la pensió perquè un turista havia fet una reserva”

Un altre cas similar és el de la Chaymae i la seva família. Els seus pares, amb una discapacitat, i la seva germana menor d’edat, van ser desnonats i Serveis Socials els va reallotjar en una “pensió de Montbau que estava força bé” i, a més, disposava d’espai per estudiar. Tot i això, pocs dies després, la Chaymae explica que van haver de marxar-ne “perquè hi havia un turista que ja havia fet una reserva d’aquella habitació” i se’ls va reallotjar en una pensió a Santa Coloma de Gramenet en la qual només hi ha “una habitació amb dues lliteres sense cap mena d’espai ni d’intimitat”. A més, el lavabo no està adaptat per a persones amb discapacitat ni té espai perquè la Chaymae i la seva germana puguin estudiar.

L’Ajuntament s’obre a estudiar canvis en el protocol amb les entitats

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat a betevé que comparteix amb entitats com la PAH la necessitat de dignificar els allotjaments i s’obre a estudiar possibles canvis en el protocol de reallotjament a la ciutat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a