El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà aquest any un milió d’euros per dur a terme actuacions de prevenció d’incendis al Parc Natural de Collserola. En un context de canvi climàtic i amb els boscos estressats per la manca de pluges, l’objectiu de l’actuació és reduir l’impacte dels incendis i oferir les millors condicions als bombers perquè puguin fer la seva feina. Al ‘bàsics’ d’aquest dimecres n’hem parlat amb Raimon Roda, gerent del Consorci del Parc Natural de Collserola.

Raimon ha avisat que “el bosc està sec, i estressat, i afectat pels efectes del canvi global”, però també ha donat un missatge de tranquil·litat assegurant que “les estadístiques aquest any, de moment, no està sent de rècord d’incendis”. A Barcelona s’han cremat uns 3000 m2, el que seria un terç d’una illa de l’Eixample”. Un bon exemple d’aquesta tendència ha estat l’activitat durant la setmana de Sant Joan, quan tradicionalment hi ha actuacions d’aquest tipus, “i en aquesta ocasió, els cossos d’emergències només van registrar 15 notificacions lleus”. Això es deu, en bona part i segons el gerent, a “la sensibilització de la gent”.

Evitar incendis

Roda ha apuntat que “en un bosc mediterrani com el de Collserola sempre hi hauran incendis, però treballem perquè siguin el més petits possible”. La part amb més risc de cremar-se és “la que toca a Barcelona” i a on “històricament hi ha més punts d’inici d’incendis”. Ara bé, “també el vessant que tenim més controlat i amb més dispositius activats”, ha assegurat.

Tala d’arbres i desbrossament

S’actuarà en una àrea de 255 hectàrees on es talaran arbres, es desbrossarà el terreny i es milloraran i ampliaran set punts d’aigua. Les actuacions s’emmarquen en el Projecte d’Infraestructures bàsiques de prevenció d’incendis forestals del perímetre de protecció prioritària (PPP) de Collserola que s’ha presentat aquest dimecres.

Defineix les zones amb gran risc d’incendi i amb continuïtat de la massa forestal en les quals es poden produir grans incendis forestals. L’objectiu principal és definir les infraestructures que permeti reduir la capacitat de propagació d’aquests incendis i facilitar-ne la extinció.

El document contempla 36 punts estratègics on actuar en unes 2.000 hectàrees i preveu construir 16 nous punts d’aigua i l’ampliació de 8 dels existents. El pressupost total és de 3 milions d’euros.