La merla blava, el tord ala-roig, la piula dels arbres… són espècies d’ocells difícils d’observar a la ciutat i que serveixen perquè l’ornitòleg pugui lluir la troballa en els registres d’ocells que s’elaboren col·laborativament a internet. Al Parc de les Glòries, les tres espècies hi han fet acte de presència en els darrers mesos. Jaume Albaigès, aficionat a l’ornitologia, en porta el recompte i ha fet un fil a Twitter amb fotografies per destacar la importància de posar les condicions perquè les aus proliferin en espais naturals enmig de Barcelona.

Un emplaçament estratègic que fa de refugi a ocells migradors

Per Albaigès, el Parc de les Glòries reuneix tres condicions que el converteixen en un refugi: serveix de punt de parada a les aus que fan el trajecte del Parc de la Ciutadella a la desembocadura del Besòs, és un dels pocs espais verds que hi ha a la zona i hi ha diferents tipus de vegetació, com la clariana amb gespa i espais espessos sense presència humana. Això fa que “durant tot l’any s’hi puguin veure exemplars clàssics i en època de migració, ocells infreqüents a la ciutat, que s’hi estan ben poques hores”.

L’observació “pletòrica” d’en Jaume: una merla blava i un tord ala-roig

“Vaig voler trobar una merla blava, un exemplar difícil de veure que m’havien dit que voltava per Glòries. Mentre li feia fotografies, a tocar hi havia un grup d’ocells que vaig pensar que eren merles comunes. Però en girar-me, vaig adonar-me que hi havia també un tord ala-roig, una espècie provinent del nord d’Europa que en latituds més baixes es pot observar, però és poc habitual”, explica Albaigès. “Devia passar l’hivern aquí o venia de més al sud i estava de tornada”.

Altres exemplars destacats que se sumen a la llista són la piula dels arbres, el bitxac rogenc, la cotxa cua-roja i el rossinyol. I altres que es poden trobar al Parc de les Glòries, amb molta més freqüència, són l’estornell, la cadernera, l’esplugabous, el pit-roig i el xoriguer. En total, són una setantena d’espècies diferents localitzades al parc.

Binocles i una guia, imprescindibles per introduir-se en l’ornitologia

Per fer els primers passos en el món de l’observació, Albaigès recomana anar amb uns binocles, que serviran per no destorbar els ocells en apropar-s’hi, a un espai verd a prop de casa. Qualsevol parc o zona amb vegetació pot fer el fet per aficionar-se a l’ornitologia, perquè l’observació periòdica permet seguir l’evolució de la població d’ocells. També creu imprescindible obtenir una guia per començar a distingir les espècies.