Les imatges dels agents dedicats a la seguretat ciutadana intervenint al Parlament en mànigues de camisa i cascos trencats han despertat crítiques dels sindicats dels Mossos d’Esquadra. Aquests agents van haver d’actuar en els aldarulls posteriors a la manifestació per commemorar l’1-O per donar suport a la BRIMO. És el nom amb què es coneix la brigada de la policia catalana dedicada a mantenir l’ordre públic en grans concentracions de gent. Aquest és l’equipament que utilitzen els agents que hi treballen.
El vestuari dels agents de la BRIMO
Per cobrir-se el cap, els agents de la BRIMO poden portar un passamuntanyes ignífug que els protegeix del foc, els aïlla del fred i els permet cobrir-se la cara per no ser reconeguts. A sobre, porten un casc acotxat amb protector de cervicals i visera transparent. També és ignífuga la granota que els cobreix el cos, amb una armilla antibales per al torç.
A sobre, hi ha el protector antitrauma per protegir-se de possibles cops. La mateixa funció tenen les colzeres, que van del canell a l’espatlla, i les canyelleres i genolleres de les cames, que permeten la mobilitat. A això cal sumar-hi els guants, que alguns sindicats denuncien que no són antitall, i les botes reforçades amb punta metàl·lica.
També formen part de l’equipament de la BRIMO les manilles o brides per fer detencions, la ràdio i la pistola.
Les defenses i escuts de la BRIMO
La defensa, o porra, dels antidisturbis dels Mossos d’Esquadra és de policarbonat i mesuren 70 cm. Estan previstes per dispersar a cops, a diferència de les defenses dels agents de seguretat ciutadana, que mesuren 50 cm i que han de servir als agents d’aquest tipus només per protegir-se.
D’escuts de metacrilat n’hi ha també de dos tipus: els rectangulars, previstos per resistir i protegir-se i que també serveixen per reduir, i els rodons, més lleugers i que els agents utilitzen quan corren i fan càrregues. Tot plegat, sumant vestuari, defenses i escuts, pesa al voltant d’uns 10 kg.
Quines llançadores utilitzen els Mossos en les manifestacions?
Des de l’entrada en vigor de la prohibició d’utilitzar pilotes de goma com a projectils l’any 2014 arran del cas Ester Quintana, els agents de la BRIMO especialitzats en llançaments han anat incorporant els projectils d’escuma (o “foam”). Es disparen amb uns fusells amb mira telescòpica que permeten als tiradors tenir més precisió. Igualment, aquests projectils poden ser lesius si impacten en òrgans vitals, tot i que són menys aleatoris que les desterrades pilotes de goma.
Tot i això, les escopetes que servien per disparar les pilotes no han estat desterrades del cos dels Mossos d’Esquadra. En manifestacions, actualment s’utilitzen per disparar salves, és a dir, càrregues sense projectils que només fan soroll amb l’objectiu de dispersar els concentrats.
A això cal afegir-hi les màscares antigàs per protegir-se de gasos lacrimògens, que de moment els Mossos només han utilitzat un cop, i ampolles de gas pebre, que de moment no s’han utilitzat en manifestacions.