Des de l’1 de març d’aquest 2023 Barcelona té en vigor una taxa que grava les grans empreses de comerç electrònic. És el que es coneix com a taxa Amazon i s’aplica només als enviaments a casa dels compradors. La mesura, segons ha explicat al programa ‘bàsics‘ la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín, “està despertant l’interès d’altres ciutats de l’estat com València i Vitòria”.

Ballarín, de fet, assegura que “a escala internacional ha aixecat una expectació que ens ha sorprès”. La responsable de Comerç ha citat Suïssa i Alemanya: “Estan expectants de com pot funcionar. Estem parlant d’una preocupació molt generalitzada”. El gravamen s’adreça a les empreses que envien comandes a domicili i que superen el milió d’euros de facturació anual. La mesura va rebre el suport del govern municipal (BComú i PSC), d’ERC, de Junts i de Cs, mentre que el PPValents i la regidora no adscrita hi van votar en contra.

“Hem d’aconseguir lleis que ens permetin protegir bé les botigues emblemàtiques”

La responsable de Comerç també ha explicat que aquest dimarts s’ha celebrat a la Llotja de Mar una jornada internacional en què els establiments comercials emblemàtics han reclamat al Parlament Europeu que engegui mesures per protegir-los i reivindicar-los. Hi han participat París, Roma i Lisboa i, segons Ballarín, han aconseguit el compromís d’un eurodiputat perquè traslladi la petició d’una llei de protecció de determinades activitats: “No serà immediat però hem sembrat una primera llavor”. “Hem d’aconseguir lleis que ens ho permetin fer bé”, ha afegit.

Els comerços emblemàtics demanen mesures de protecció a Europa
La Declaració de Barcelona reclama recursos legals i econòmics en la primera trobada internacional d’aquests establiments

Ballarín també ha apressat la Generalitat que treballi l’avantprojecte de llei per protegir el patrimoni immaterial: “L’Ajuntament i els representants comercials hem creat un grup de treball per preparar propostes, esmenes i al·legacions per al moment en què surti l’avantprojecte”.

“No hi ha cap altra ubicació possible per al Mercat de l’Estrella”

Sobre tot el debat veïnal al voltant de la ubicació de la carpa provisional del Mercat de l’Estrella, Ballarín ha dit que tot i que s’han buscat moltes ubicacions finalment les úniques possibles són “la que es va triar inicialment i la d’ara. No és una ubicació per descart. No n’hi havia més”. La regidora de Mercats i Consum no ha negat que hi va haver “discrepàncies públiques i notòries entre els socis de govern” però ha rebutjat parlar-ne perquè diu que “el que vull és que el mercat tingui ubicació al més aviat possible”.

Als veïns els ha fet arribar també un missatge: “No és un caprici. Cal modificar el mercat. S’han estudiat totes les ubicacions, fins i tot Pi i Margall, però és que allà no hi cap una carpa provisional. L’única solució viable és aquesta”. Segons Ballarín, la reforma del Mercat de l’Estrella no estava prevista però “les patologies de l’edifici ens obliguen”.

Recupera l’entrevista completa