Personatges de cossos musculats i bronzejats amb banyadors extrems i veïns de la Barceloneta establerts a la platja com si la sorra fos casa seva. Són l’objecte de captura de Lluís Artús des de fa 14 anys al litoral barceloní. Estampes exòtiques, de colors brillants, amb models que miren a càmera a totes les fotos.
Artús va començar el projecte en tornar del Regne Unit, on va formar-se en fotografia. “Em va fascinar la diversitat de les platges, eren una mena de Copacabana a Europa”, explica. El turisme i la mescla de gent van impulsar-lo a fer retrats per immortalitzar una Barcelona canviada en la tornada del seu viatge.
Exòtics són també els pescadors, per representar un ofici en recessió al port de Barcelona, que formen part dels últims retrats d’Artús. El fotògraf ja fa un any que tracta de mimetitzar-se al moll dels Pescadors: “És tan important establir confiança amb les persones a qui vols retratar com fer les fotografies”.
Artús tracta de “fer un homenatge” als pescadors i immortalitzar el seu dia a dia. “No els queda gaire temps d’ofici, ells m’ho comenten, i vull documentar-ho”. Per introduir-se al seu món ha estat clau, segons diu, establir confiança amb el personal del moll i, sobretot, “no fer nosa”.
La pandèmia no ha aturat els projectes. Amb els pescadors ja ha reprès fotografies que va deixar pausades durant el confinament i que penja periòdicament al seu Instagram. I aquest estiu també ha estat un bon estiu de fotografies a les platges: “A Barcelona sempre hi ha gent interessant i la ciutat sempre t’ofereix personatges”.