La cursa adaptada de Sant Roc, que es va córrer aquest agost, ha obert camí en la inclusió dels infants amb discapacitat en activitats esportives. Va ser la primera cursa per a infants amb mobilitat reduïda celebrada a Barcelona i ha servit d’inspiració a iniciatives similars. A Barcelona, la propera cursa organitzada per un grup de famílies serà el 2 d’octubre, i ja ha exhaurit la quarantena de places habilitades.
Roger Giménez és el pare d’en Roc, un nen de cinc anys amb la síndrome de Joubert, que li afecta la mobilitat. Es va quedar sense plaça en la cursa de l’agost però podrà córrer en la de principis d’octubre a l’Eixample: “Va anar a animar a l’anterior i ara li hem dit que en la següent podrà participar-hi”, ha explicat Giménez. En la de l’Eixample, s’hi inclourà un traçat de ziga-zaga per als infants que puguin superar-lo, i també uns metres més de distància.
Emmirallant-se, també, en la cursa adaptada de Sant Roc, Romy Rossich ha organitzat una prova nova a Vic. Rossich és mare d’en Guillem, un nen de cinc anys que té la síndrome d’Angelman i que ja va participar en la cursa de l’agost i repetirà a la capital d’Osona. Segons Rossich, activitats com aquestes serveixen per “fer sentir orgullosos els nens, i també ser protagonistes per motius que no tenen a veure amb la salut”.
Proper pas, les activitats extraescolars
Adaptar una cursa a les possibilitats dels infants amb discapacitat ha posat en relleu la necessitat de repensar, també, les activitats extraescolars esportives. “Les extraescolars haurien de servir per educar i hi haurien de tenir cabuda nens de tota mena”, exigeix Giménez, que recorda que “no tots els nens seran Messi” i creu que per l’exigència d’algunes famílies hi ha infants que es queden sense poder omplir el temps lliure divertint-se amb l’esport.