Un total de 41.671 alumnes se sotmeten als exàmens de les PAU fins a aquest divendres, 9 de juny, per poder accedir a estudis universitaris de cara al curs vinent. Es juguen el futur en aquestes proves i per això són dies de molts nervis.

Al ‘bàsics’ hem parlat amb Júlia Baldoví, estudiant de Medicina al Clínic que l’any passat va treure una de les millors notes de la selectivitat, un 9,8. Recorda que aquells eren dies de molta pressió, sobretot les setmanes prèvies, però que “un cop a l’aula els nervis marxen i la sensació és que es tracta d’un examen més”. Coincideix amb ella la seva germana bessona, Judit Baldoví, que ha estat un any a l’escola de dansa Fusió, a Sant Cugat, preparant-se i fent audicions per a diverses universitats de dansa europees. Finalment ha estat acceptada on ella volia, a l’escola de dansa Codarts, a Rotterdam. Començarà allí la seva carrera a final d’agost, un procés paral·lel per al qual no compta la nota de la selectivitat a Catalunya.

Xavier Ayats ha participat en el primer dia de la selectivitat 2023 examinant-se de Llengua i Literatura Castellanes i de Llengua Estrangera, l’anglès. Considera que el primer ha estat “assequible” i que “no hi ha hagut cap incident en el procediment”. “En sortir de cada examen hem anat a buscar ràpidament les solucions a internet i crec que m’ha anat força bé”. Ayats afirma que “la clau és anar estudiant al llarg del curs més que marcar-se un pla estricte d’estudi els dies abans de les proves”.

La Selectivitat, els referents dels alumnes a les xarxes

32.000 seguidors a Instagram i 12.000 a TikTok, infinitat d’apunts i documents sobre els exàmens de les PAU a Catalunya i un niu de mems per fer més amena l’espera. És el resultat, fins ara, del projecte engegat el 2018 per Júlia Massanés i que ara, amb Alex Ortí, s’ha consolidat com una de les referències a la qual acudeixen milers d’estudiants que se sotmeten a les PAU a partir d’aquest dimecres, 7 de juny.

Es fan dir La Selectivitat a les diverses xarxes socials en què estan presents i ja han aconseguit crear una comunitat que resol dubtes, facilita la feina als estudiants i fa riure els usuaris. Un dels seus èxits entre els estudiants, segons Ortí, és que “intentem despressionar els nostres seguidors davant les proves. Estan sotmesos a molta pressió perquè les notes de tall estan pels núvols”.