El barri del Poblenou, conegut durant anys com el Manchester català per la quantitat de fàbriques que s’hi aplegaven, s’ha explicat des de moltes vessants. En aquesta zona al nord-est de Barcelona la història l’han protagonitzat industrials, comerciants, treballadors i artistes que han deixat empremta als carrers. La retolació, la publicitat, els murals i els grafits són una mostra de la vida al barri. Ara, Andreu Mitjans, veí i membre de l’Arxiu Històric del Poblenou, ha publicat el llibre ‘La pell del Poblenou. La gràfica en el mur’, en què recull la història del barri a través dels seus murs. “Aquest llibre és un recull exhaustiu de totes les expressions gràfiques que podem trobar no només al Poblenou, sinó també en altres barris”, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’.

En el llibre, Mitjans explica que les parets de Ciutat Vella són les que tenen més història, que els rètols comercials i publicitaris de l’Eixample són els més espectaculars i vistosos, que el bressol del grafit i de l’art urbà és Gràcia i que el territori dels murals populars és Sants. Però, què trobem al Poblenou? L’autor considera que el barri el que té és molt espai de llenç, murs on plasmar el pols del barri. “Històricament, era un barri obrer, regit per la indústria i les fàbriques que van proveir de murs el Poblenou”, reconeix Mitjans.

Què expliquen els murs del Poblenou?

Façanes i parets exteriors, un gran llenç per a rètols, cartells, murals i grafits que han cristal·litzat en el territori, i a través del grafisme es pot fer un recorregut per la història. Per això, en aquest llibre l’autor recull des de rètols amb el nom del negoci, fins a façanes que mostren l’activitat interior, cartells reivindicatius, grafits artístics, neons per cridar l’atenció i els noms de les entitats, les associacions o els ateneus, tot un ecosistema del batec del Poblenou. “Hi ha algunes façanes catalogades i conservades com la d’Olis Pallarès, hi ha rètols com el de la Torre de les Aigües“. Diu l’autor que les lletres de la Torre de les Aigües són potser les més ben conservades del Poblenou. Les fàbriques d’obra la vista eren característiques d’aquest barri industrial i s’identificaven amb grans lletres a la façana principal, sovint al frontó, amb un grafisme amb el nom de la indústria o l’any de construcció.

El barri industrial està vertebrat per la rambla, que va viure una transformació completa amb els Jocs Olímpics del 92, que van obrir aquest barri obrer al mar. Un clar exemple dels canvis urbanístics són els solars que han quedat al barri pels enderrocs. La iniciativa Murs lliures va posar a disposició dels pintors alguns murs perimetrals dels solars en construcció.