El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, s’ha compromès al programa ‘bàsics’ de betevé a traslladar abans que acabi el mandat el centre de reducció de danys del carrer d’en Robador, un dels punts on les persones drogodependents poden anar a recollir xeringues i objecte recurrent de queixes veïnals. Segons Rabassa, no és l’espai idoni per l’estretor d’aquest carrer del barri.

La nova localització del centre, encara per determinar, serà també al Raval: “Buscarem un lloc on traslladar aquest centre de reducció de danys. Confio poder tenir una proposta en els propers mesos, abans de final de mandat”, ha dit Rabassa. El que també ha volgut deixar clar és que el servei “ha d’estar al Raval perquè és on l’Agència de Salut Pública ens diu que és necessari”. Rabassa no ha volgut avançar possibles ubicacions: “Hem d’anar cap a la compra d’un espai i això és complicat”. El regidor de Ciutat Vella també ha volgut recordar que Barcelona és l’única ciutat a Espanya que fa recompte de xeringues.

El doble de xeringues que al febrer

Quan se li ha preguntat sobre si s’ha incrementat el consum de droga al carrer com denuncien els veïns, Rabassa ho ha admès i ha reconegut que en aquests moments s’estan recollint el doble de xeringues que al febrer: “En recollíem dues 2.000 i ara en recollim unes 4.000 al mes”. Tot i això, ha afegit que segons les dades que els facilita l’Agència de Salut Pública tant el nombre de persones ateses als centres de salut com la xifra de xeringues recollides “estan al nivell del 2019. En els darrers mesos s’ha incrementat, però al gener se’n recollien menys”. Rabassa també ha volgut respondre amb xifres la sensació d’inseguretat que denuncien els veïns: “Els delictes a Ciutat Vella han disminuït un 22 % respecte al 2019”, ha dit.

“S’han d’escapçar les xarxes del narcotràfic”

El regidor de Ciutat Vella creu que per posar fi al problema de la droga no n’hi ha prou amb tancar narcopisos: “En els últims mesos se n’han tancat fins a 60, un o dos cada 15 dies. El problema és que quan se’n tanca un se n’obre un altre”. Per això Rabassa reclama “un salt d’escala en la feina d’investigació per escapçar les xarxes. Si només anem a la venda al detall no ataquem l’entrada de la droga al port de Barcelona i al Raval”.

Els grans tenidors no agafen el telèfon

Arran de la denúncia d’uns veïns del carrer dels Salvador que van explicar al ‘bàsics’ que a la finca on viuen hi ha un pis ocupat per narcotraficants que els està provocant problemes de convivència, Rabassa ha assegurat que hi estan en contacte. Ara bé, el regidor ha admès que ni la immobiliària propietària de l’edifici ni el BBVA els han donat cap resposta: “Als veïns els donem tot el suport però ens trobem amb grans propietaris que no denuncien i necessitem que ho facin”. Per resoldre aquestes situacions, Rabassa demana un canvi de llei perquè “quan en un pis d’un gran tenidor hi ha hagut tràfic de drogues aquest pis ha de passar a mans públiques”. “Les multes per tenir un pis buit fan pessigolles a les grans fortunes, no són la solució”.