Les necessitats del barri són tantes que fer-hi una cursa popular podria semblar l’última. La Milla de la Mina, però, és d’aquells casos pràctics que desmenteixen la teoria. Ho pensava l’equip docent de l’institut escola quan va idear el projecte per primer cop el 2019 i el temps els ho ha confirmat. A la tercera edició, celebrada aquest dijous, s’hi han inscrit més corredors que mai (703), dels quals molts són joves i infants d’altres centres educatius que han recorregut els carrers d’un barri que rarament trepitgen normalment.

Aquest és un dels èxits de La Milla, però no l’únic. El repte organitzatiu per a l’institut és proporcional al nivell de complexitat del centre, és a dir, màxim. I els encarregats de dur-ho a terme són sobretot alumnes, concretament els de segon d’ESO. “Ells són els protagonistes, tenen la responsabilitat que tot funcioni”, explica l’impulsor del projecte, el professor d’Educació Física Cesc Gacia.

Un projecte educatiu amb resultat real

“És un barri on durant el dia es veu poca gent al carrer i la idea és dinamitzar-lo, aprofitant la metodologia del treball per projectes“. “Que l’alumnat vegi que és capaç d’organitzar una activitat molt gran alhora que es fomenta el sentit de pertinença a l’institut i al barri i els obre al món, perquè de vegades fan vida només a la Mina”, continua la directora, Marta del Campo. “Per ells és un orgull”, remata Gacia.

El dia de la cursa culmina, de fet, la feina de tot el segon trimestre. Repartit en comissions, l’alumnat s’ha ocupat de comprovar quin és el millor recorregut, de dissenyar la imatge del cartell i de presentar la milla a altres instituts i escoles per animar els alumnes a inscriure-s’hi. Per a alguns ha significat la primera vegada que han parlat en públic.

La contrapartida per als de segon, com a organitzadors, és que no han pogut córrer la milla. Sí que ho han fet la resta de cursos, a més de cinquè i sisè de primària del mateix institut escola i centenars d’alumnes de cinc centres més de Sant Adrià de Besòs. També entitats d’adults del barri hi participen, com La Mina Camina. En lloc de citar-se, com és habitual, al CAP per fer activitat física, aquest dia ho fan a l’institut.

Motivació contra l’absentisme

“A la Mina passen coses interessants, divertides i que mobilitzen”, assegura Del Campo. I a més de la xifra de participants, una altra prova d’aquesta capacitat d’engrescar és l’assistència dels mateixos organitzadors. L’absentisme és un dels problemes recurrents del centre i La Milla ha aconseguit, en el cas de segon d’ESO, capgirar la situació. En l’última setmana de preparatius s’ha superat el 90 per cent d’assistència a classe. El dia de la cursa gairebé ningú se l’ha volgut perdre: només hi ha faltat un dos per cent.

Comparteix a: