Els malalts amb la covid-19 persistent ja fa mesos que reclamen l’atenció del sistema sanitari i les administracions. Volen que es dediquin recursos, però també que hi hagi comprensió cap als pacients de la malaltia que, tot i que ja fa mesos que tenen un test negatiu, segueixen amb alguns dels símptomes. Tot just aquesta setmana fa un any que els primers pacients que es van contagiar a Catalunya durant la primera onada van començar a tenir símptomes. Des de llavors, els qui han desenvolupat covid-19 persistent no han deixat de notar cansament extrem, dificultats per respirar o mal de cap.

L’Òscar Martínez es va contagiar el març del 2020, i té ràfegues de malestar pulmonar, pressió al pit i brots de cansament: “Jo feia mitges maratons amb bon temps i a l’estiu no podia ni caminar 500 metres. Un dia vaig arribar a seure al terra perquè no podia arribar al següent banc”. Martínez forma part del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19, que agrupa a Catalunya més d’un miler de persones que comparteixen experiències i neguits. Segons l’Organització Mundial de la Salut, prop d’un 10 % dels malalts de covid-19 han desenvolupat símptomes persistents de la malaltia.

Un pavelló dedicat a la recuperació postcovid-19

L’Institut Guttman dedica un pavelló sencer de les seves instal·lacions a Badalona a tractar les seqüeles físiques i cognitives d’aquesta malaltia. S’hi agrupen pacients amb seqüeles greus de la malaltia conseqüència, per exemple, d’un ingrés prolongat en una UCI, però també persones que van passar la malaltia a casa però amb símptomes que s’han allargat en el temps.

Vam anar descobrint la covid-19 persistent pel camí durant la primera onada, i al juny vam crear aquesta unitat”, relata Cristian Figueroa, subdirector mèdic de l’Institut Guttmann. Des de llavors s’ha avançat: l’atenció primària ja té una guia per avaluar els casos i la covid-19 persistent està reconeguda com a malaltia professional. Però encara falta informació: “S’hi posen més recursos, però encara ens falta saber durant quant de temps persisteixen els símptomes“.

Exercici de rehabilitació de la covid-19 persistent a l’Institut Guttmann

Exercicis pels pulmons i la memòria

A la Guttmann, l’Òscar ha acabat el programa tancat de vuit setmanes de recuperació, amb exercicis per ampliar la capacitat pulmonar i millorar el funcionament motor. Però una de les principals preocupacions que comparteixen els afectats són les pèrdues de memòria: “Tinc més oblits que abans. Per exemple, arribo al supermercat i no recordo què havia de comprar”, explica. Al mateix pavelló, l’Òscar comparteix exercicis amb un altre pacient, en Jordi Alba: “Em preocupa el tema cognitiu, em veig amb dificultats per tornar a portar l’empresa“.

Quan s’acabaran els símptomes?

“Hi ha metges que et diuen que has d’estar tranquil, però ningú no sap quan acabarà“, diu Martínez. “No coneixem ningú amb covid-19 persistent que ens pugui dir que això marxa després de 14 mesos perquè no hi ha ningú que hagi estat amb símptomes persistents de coronavirus més de 14 mesos“.

Comparteix a: