La covid persistent afecta un 10 % de persones que han passat la covid-19. Això vol dir que a Catalunya són unes 100.000 persones les que la pateixen. La malaltia pot tenir diversos graus —catalogats de l’1 al 4— i segons explica el metge Francisco Mera, president del Centre d’Investigació i Difusió de la Covid Persistent, en una entrevista al ‘bàsics‘, els més greus poden ser invalidants: el pacient s’ofega anant de la cuina al bany, té un pols de 130 en repòs i cefalees fortes. A més, alerta que la malaltia també “provoca símptomes neuropsicològics”: “Tot el cos és com si estigués descoordinat“. A més, les persones que la pateixen tenen tendència a l’angoixa i a la depressió a causa de la mateixa malaltia.

Entrevista a Francisco Mera, president del Centre d’Investigació i Difusió de la Covid Persistent
Mira l’entrevista completa

Catalunya, líder en investigació

Per ara, encara no s’ha trobat la cura a la covid persistent però Francisco Mera ha explicat que cada vegada “estem més a prop” de trobar-la. De fet, a l’institut que presideix estan investigant amb un medicament que fa anys que està al mercat per tractar la rinitis i l’asma i amb el qual de moment estan tenint bons resultats.

A més, argumenta que aquí es va crear un dels primers instituts de recerca per a aquesta malaltia i que ja des del maig del 2020 els professionals van començar a adonar-se que “vindria un ‘tsunami de ferits de guerra’, sobretot gent jove i dones que continuarien amb una clínica persistent que els provoca una invalidesa”.

Ja hi ha un protocol

Tot i que Francisco Mera reconeix que “tenim un problema” perquè el coneixement de la malaltia encara és incipient i es dona l’alta a persones que no tenen capacitat de treballar, explica que ja s’ha elaborat un protocol per detectar i tractar els casos de covid persistent i recorda que, davant el dubte, el primer metge al qual s’ha de recórrer és el de capçalera.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a