Els robatoris a comerços de proximitat del Raval s’han convertit en la tònica habitual al barri. Fa setmanes que l’onada s’allarga i entitats com l’Eix Comercial del Raval n’han fet, fins i tot, inventari: calculen que és la quarta allau de robatoris en els últims cinc anys i n’han comptabilitzat fins a 60. “A més, en alguns comerços hi han entrat més d’un cop i amb pocs dies de diferència”, ha assegurat Jordi Bordas, gerent de l’entitat, en una entrevista al ‘bàsics’, de betevé.

Dani Belso, de la cocteleria Pantera Mambo, és un dels perjudicats. Va ser la matinada del 18 de desembre quan van accedir al local, van trencar-ne la persiana i el vidre i es van endur diners en efectiu. Per a Belso, els desperfectes han estat un problema però també el neguit i l’angoixa posterior al robatori. “Els lladres sabien on anaven perquè van agafar directament el calaix dels diners i van marxar”, relata.

Relacionen els robatoris amb la presència de narcopisos

Bordas relaciona l’onada de robatoris amb la presència de narcopisos al Raval i també ho fa David Castelló, de la botiga El setanta-nou, de pel·lícules en DVD. Tem que els barcelonins deixin de visitar el barri per por i viu amb neguit que qualsevol dia sigui ell la víctima d’algun episodi. “Allà on hi ha un narcopís, es creen problemes“, afegeix. Demanen als cossos policials més rapidesa a l’hora de desmantellar-los un cop els hagin detectat.

D’altra banda, l’Eix Comercial del Raval està en converses amb l’Ajuntament perquè es canviïn les persianes dels comerços i se’n col·loquin de més robustes perquè no siguin tan fàcils de trencar. A més, també estan treballant braç a braç amb els cossos policials per trobar una solució a la problemàtica.

No és el primer cop que entitats del barri denuncien al ‘bàsics’ aquesta situació. La Xarxa Veïnal del Raval, a finals de febrer, ja va expressar preocupació per la “permissivitat” en aquests casos de robatori, que “no paren d’augmentar”. La portaveu de la xarxa, Carmela Torró, va afirmar que ho traslladarien a la Guàrdia Urbana, als Mossos d’Esquadra i també a l’Ajuntament, perquè en facin “seguiment i prevenció”.

Més de la meitat de comerços del Raval no reciclen correctament

Justament aquest dijous el gerent del districte de Ciutat Vella, Fèlix Ortega, ha explicat a betevé que el 54 % dels comerços del Raval inspeccionats no reciclen correctament les deixalles. Segons ha dit, al llarg del 2023 es van realitzar 351 inspeccions en botigues del barri i es va detectar que 189 no fan una bona recollida selectiva de les escombraries. El districte ha interposat 271 denúncies i certs locals n’han rebut més d’una. Tot plegat explica les imatges de deixalles que sovint queden al carrer, fora de contenidors o de les papereres, una problemàtica que no s’ha aconseguit erradicar.