La primera experiència d’un ramat d’ovelles, cabres, xais i cabrits pasturant a la part del terme municipal de Barcelona del Parc Natural de Collserola està passant amb nota la prova pilot que es va posar en marxa a l’abril. Els impulsors de la iniciativa per lluitar contra els incendis consideren que els animals “han fet molta feina netejant el bosc” i ja “se n’estan notant els efectes”. Per aquesta raó ja es treballa amb la idea que l’any que ve hi hagi un altre ramat treballant a Barcelona i, fins i tot, ja hi ha més pastors interessats a participar-hi.

Pastures més llargues de novembre a juny

La complexitat de la reintroducció de la ramaderia a Barcelona ha limitat el temps d’actuació del ramat durant aquest 2022 des del mes d’abril al juny. Segons el responsable del projecte i director de la consultora Pascuum, Ferran Pauné, no n’hi ha prou i l’objectiu és que l’any que ve la pastura es faci durant sis mesos, de novembre a juny. D’altra banda, enguany el pilot s’ha centrat en una extensió limitada d’hectàrees i ja hi ha la previsió d’ampliar-ho a tot el municipi de Barcelona i fer un pla d’actuació amb nou poblacions més per treballar també a tot el massís.

Una estratègia contra els incendis d’última generació

La feina de prevenció també està canviant amb l’arribada dels focs d’última generació. Segons Pauné, “fins ara es treballava fent franges antiincendis que tenen utilitat per controlar incendis petits”. Ara bé, per prevenir focs de quarta i cinquena generacions, que són autèntiques “tempestes de foc”, no és suficient i “s’ha de seguir una estratègia diferent que no només protegeixi la població sinó que també protegeixi tot el territori”.

Aquest any augmentarà la biodiversitat

En paral·lel a la neteja del bosc per prevenir incendis, la tasca dels ramats també es notarà en els propers mesos amb un augment de la biodiversitat. Pauné explica que la raó és que cada ovella pot arribar a transportar cada dia amb les seves femtes 5.000 llavors que s’escampen pel territori. Encara, però, és aviat per notar un dels altres beneficis de tenir ramats a Collserola: el control de la població de senglars. I apunta que tot és deu que l’ecosistema ara està desequilibrat i hi “falten herbívors”. A mitjà termini, quan el bosc estigui reordenat, l’ecosistema serà més ric i es podrà controlar el nombre de senglars.

Barcelona, ciutat pionera

Ferran Pauné valora molt positivament l’adaptació del ramat a la ciutat i la bona acollida dels barcelonins. I ha remarcat que no hi ha hagut incidents destacats ni atacs de gossos com es podia témer. Tot i que hi ha alguna ciutat com Berlín que ja havia experimentat amb la ramaderia en parcs, la prova que s’ha fet a Barcelona és pionera i ha despertat l’interès de països com el Canadà.