Fa gairebé un mes que prop de 300 cabres, ovelles, xais i cabrits pasturen per Collserola. Formen part d’un pla pilot de pastura preventiva amb l’objectiu que el ramat mengi del sotabosc com a mesura antiincendis. En Daniel Sánchez, pastor d’aquest ramat, valora positivament aquest primer mes a la ciutat. Explica que està sorprès pel respecte generalitzat que mostra la ciutadania quan es troba amb els animals, però recorda que cal vigilar no estressar-los.

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona té el suport del Consorci del Parc de Collserola i durarà tres mesos, fins a finals de juny. El bestiar està en un tancat electrificat a l’antic camp de futbol de la Font del Gos i pastura per Collserola.

Què fer si et trobes el ramat?

En Daniel comenta que la gent pot fer les fotos que vulgui i mirar el ramat, però recorda que no són una atracció turística i que és molt important no estressar els animals perquè això no afecti la pastura. Algunes recomanacions són portar els gossos ben lligats, respectar el silenci i la tranquil·litat dels animals i preguntar al pastor abans d’apropar-s’hi.

També recorda que és millor no aproximar-se al ramat menys de 10 metres ni alimentar-los. Tot i això, explica que si la gent no els molesta, fins i tot potser són ells els que se’ls apropen encuriosits. A més, en cas d’anar en bicicleta, també recomanen baixar del vehicle i passar-hi caminant.

Un cabrit durant la pastura per Collserola

Xai de pastura: les cries amb les mares

El pastor explica que treballa amb xais de pastura. Això vol dir que els animals comencen a pasturar amb la mare entre tres i set dies després d’haver nascut. Aquest model no permet tenir molts caps de ramat, però diu que és millor per als animals, que no han d’estar tant de temps tancats: “Permet estar més present amb totes i que les criatures puguin pasturar amb les mares”. En aquest moment, el ramat té 135 ovelles mares, 55 cabres mares, uns vuit cabrits i 65 xais. De fet, en Daniel explica que des que estan a Barcelona fins i tot ha nascut un cabrit.