La presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, Carme Trilla, ha assegurat en una entrevista al ‘bàsics’ que el grup de treball que encapçala està estudiant diverses mesures per flexibilitzar la reserva del 30 % dels edificis nous per a habitatge protegit. Entre les accions estudiades hi ha l’ampliació de la superfície mínima que determina quins edificis estan afectats per la normativa, que actualment és de 400 m² a Gràcia i de 600 m² a la resta de la ciutat. La previsió és que el pla per estimular les noves construccions estigui llest a principis de novembre perquè els grups municipals, els moviments socials i els operadors el puguin estudiar.

Fer la reserva del 30 % en un altre edifici

Una altra opció que hi ha damunt la taula és que els promotors d’habitatges nous no estiguin obligats a fer la reserva del 30 % dels pisos al mateix edifici. Tal com ha explicat Trilla, s’està pensant com es podria dur a terme, a quina distància màxima s’haurien d’instal·lar i si se n’hauria de fer càrrec el sector públic o el privat. Tot plegat s’haurà d’idear amb força celeritat perquè “l’alcalde ens ha donat bastanta pressa” i perquè, com afirma la nova responsable de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, “si ens comencem a adormir passarem un o dos anys sense moure les coses”.

Bona predisposició dels operadors i els partits polítics

Carme Trilla ha afirmat que hi ha una bona predisposició tant dels grups municipals com dels operadors del sector de la construcció per millorar la normativa del 30 % i fer que s’executin noves promocions que ampliïn el parc d’habitatge protegit. “Gairebé tots els partits menys Vox han entès que la mesura ha vingut per quedar-se”, ha sentenciat Trilla. I ha afegit que és molt necessari ampliar el parc d’habitatges socials perquè “si no ens trobarem ofegats i la conseqüència és un greu problema d’habitatge i la pèrdua de la població d’ingressos mitjans de la ciutat”.

Reduir el preu dels lloguers en lloc de limitar-lo

Un altre aspecte rellevant del mercat immobiliari és el preu dels lloguers. La mitjana del preu de lloguer ja està per sobre dels 1.000 euros mensuals i els barcelonins dediquen entre el 36 i el 43 % dels ingressos a pagar l’habitatge. En aquest sentit, Trilla aposta per reduir el preu del lloguer i no limitar-lo. Per fer-ho possible proposa “donar avantatges fiscals o de garantia si els propietaris lloguen per sota del preu de mercat i que això contribueixi que la mitjana de preus vagi baixant”.