La secció ‘Aidalista’, del bàsics, l’espai en què cada dimecres l’API particular del programa, Aida Fita, s’endinsa en el món de l’habitatge a Barcelona i ens explica les vicissituds de buscar pis a la ciutat. En aquesta ocasió, s’ha fixat en allò que no veus quan dius que sí a un pis, què t’hi trobes un cop ja hi vius?
Fita imagina anar a veure un pis, que decideixis apostar-hi, aportis tota la documentació necessària i finalment què t’hi puguis traslladar, però un cop entres a viure-hi, et trobes problemes com rajoles que es mouen, armaris que no tanquen o les canonades i la instal·lació elèctrica defectuoses, etc.
Moltes vegades hi ha elements que no podem preveure ni veure fins que comencem a viure al pis, tot i que algunes potser sí, com el cas d’aquest immoble amb una falsa finestra que enganya, és un element de decoració no de ventilació.
Aquesta finestra enganyosa la podem arribar a detectar quan fem la visita, reflexiona Fita, però què passa amb tot allò que no veiem?
Ressenyes dels inquilins sobre els pisos on han viscut
El portal Reviu, la pàgina de ressenyes sobre habitatges, funciona per alertar els nous inquilins dels problemes que pot tenir un habitatge, per prevenir-los, però també per saber si tot és correcte per viure-hi. L’API del bàsics s’ha capbussat en el portal i ha detectat que el 90 % de les ressenyes són negatives i sobretot hi ha crítiques als propietaris o a les immobiliàries.
“El propietari era un aprofitat, cobrava la mensualitat en metàl·lic i venia cada mes a cobrar-nos el lloguer. Quan vam marxar no volia tornar-nos la fiança i vam haver d’amenaçar-lo”. Aquesta és la ressenya d’un pis al carrer de Pallars.
Al carrer d’Espronceda, la ressenya positiva és: “La llum i la tranquil·litat, però a l’escala hi havia un bufet d’advocats que tenia gent al replà amb soroll tot el dia i buidaven el cendrer a l’ascensor. Dins de l’ascensor”.
En l’apartat de “quin consell li donaries a la immobiliària”? “Que es dediquin a atracar a mà armada, és el mateix resultat, però com a mínim van de cara” .
Quins consells li donaries al propietari? “Que vengui l’edifici a algú a qui li importi la gent que hi viu“.
Les persones que hi vivien expliquen que van haver de marxar del pis per problemes de salut a causa de la humitat i la instal·lació elèctrica deficient.
A la rambla de Badal, explica l’antic inquilí que no hi era mai, perquè el pis “era un zulo“.
Sobre què li diries al propietari? “El propietari feia molta por, teníem la sensació que ens espiaven. A part, el pis era supercar pel que era, un pis de 30 m2 entre tres persones, sense llum natural, amb brutícia impossible de treure, escarabats,… horrible”.