Adam Castillejo és la segona persona al món que ha aconseguit curar-se del VIH després d’un trasplantament de cèl·lules mare. De fet, és un doble supervivent, del VIH i també del càncer, que paradoxalment el va acabar curant. Es tracta d’una carambola científica que li ha permès superar dues malalties molt greus.

Se’l coneix com el pacient de Londres i, com el seu, hi ha cinc casos més al món. Castillejo en una entrevista al ‘bàsics’ ha explicat que “és difícil parlar de cura amb el VIH, però jo soc la prova que és possible“. I tot i que se n’ha sortit diu que ha estat un procés complicat, llarg i incert. De fet, “van haver de passar cinc anys per poder dir que estava curat del VIH”.

“Amb el càncer vaig rebre amor; amb el del VIH, odi”

Castillejo era cuiner a Londres i va ser diagnosticat del VIH el 2003, en un moment en què encara aquest virus espantava i es considerava mortal. Una dècada després, es va sumar a aquesta malaltia un greu limfoma que era gairebé una sentència de mort. En aquell moment recorda com de diferent el van tractar per cada diagnòstic: “Amb el diagnòstic de càncer vaig rebre amor; amb el del VIH, odi”.

Però, tot i que semblava impossible, s’ha salvat de les dues malalties a la vegada. Per al limfoma va necessitar un trasplantament de medul·la d’un donant compatible. La sort va ser que aquest, a més, tenia una alteració genètica que impedia al VIH penetrar a les cèl·lules. Aquest tractament va fer remetre el càncer primer i després el VIH. L’Adam ara mira enrere i diu que quan li van dir que amb el trasplantament pel càncer es podia curar també del VIH va ser “com guanyar la loteria doble”.

El virus no apareix i no hi ha rastre del càncer

Castillejo fa cinc anys que no es medica amb tractament antiretroviral i el virus del VIH no apareix a les proves i tampoc hi ha rastre del càncer. Ara, explica que ha deixat els fogons per dedicar-se a ser un motivador professional i ajudar la gent. Diu que també vol crear una organització dedicada a la cura.

En aquesta nova etapa esperançadora envia un missatge a les persones amb el VIH. També es proposa canviar la narrativa “errada dels anys 80” i transmetre la idea que “el VIH és un virus dels humans, no de la comunitat LGTBI”.