Comencem el primer ‘Àrtic’ del 2021 amb les primeres cançons per escoltar durant aquests primers mesos i amb un repàs breu del que ens depararà aquest any, de nou, ben incert. Com que ara ja sabem que fer pronòstics exactes del que passarà aquest 2021 és un xic agosarat ens centrarem, sobretot, en l’actualitat musical, procurant fer una mirada més enllà.


1. ‘ Chemtrails over the country club’


Lana del Rey, 2021

El de Lana del Rey és un dels pocs grans noms d’aquest primer trimestre, ja que s’esperen discos d’Adele, Beyoncé, Rihanna, Lorde, Billie Eilish, St Vincent, però encara sense data confirmada i, probablement, també a causa de l’ajornament dels premis Grammy, en què acostumen a estrenar cançons. El 2020 i la covid han suposat una sotragada forta en el sector i han afectat tota la cadena del procés: creació, producció i publicació de discos, exhibició, ajornament de gires i mutació dels directes a formats audiovisuals i “streaming”, i la recepció i consum de música (podcasts, videojocs, TikTok…). Tot es plasmarà en el 2021 i també en el setè disc de Lana del Rey: l’esperàvem fa mesos, però ha canviat de data de sortida, de títol, de composició, va cancel·lar gira… Ara, ja a prop, és un treball de folk somiador, continuació del fabulós ‘Norman fucking Rockwell’, que la va arribar a consolidar com la millor cantautora i cronista de l’Amèrica del Nord actual.


2. ‘Shortcu mmings’


Sleafort Mods, 2020

‘Spare ribs’ és el sisè disc de Jason Williamson i el productor Andrew Fearn. Un disc gravat durant el confinament que ataca, precisament, la gestió del coronavirus que ha fet el govern britànic. El duet de Nottingham retorna amb el punk-hop minimalista electrònic per a la classe treballadora i el rapeig amb accent East Midlans —marca de la casa— i aquesta setmana presenta ‘Spare ribbs’. Un disc carregat de ràbia, de desil·lusió i del sentiment de desatenció del govern envers la societat, durant la pandèmia. Sempre irònics i afilats, però són molt crítics amb el sistema capitalista que tracta la societat com a “costelles sobreres”. I això que van fer el disc abans de la propagació de la variant britànica!


3. ‘Peng black girls’


Enny, 2020

Sembla que la fornada musical nova destacarà molt en l’estil de rap. A banda d’artistes consagrats com Drake, Jay Z, Kendrick Lamar, Cardi B o Slowthai, que també publiquen enguany, dels projectes emergents a seguir aquest 2021 destaquen molts artistes que abracen tots els vessants del rap i el hip-hop, trap, drill, grime. Ens començaran a sonar noms com Pa Salieu, Ivory Doll o la també britànica Enny. Una MC del sud-est de Londres que explica que les seves primeres escoltes van ser música gòspel, Lauryn Hill i J Cole. Amb només un parell de cançons ha captat l’interès dels mitjans mundials i d’artistes com Jorja Smith, amb qui comparteix ja segell i remescla. El seu missatge conscient i inclusiu vol fer visibles la gran varietat i diversitat de les dones negres. Una veu jove i contundent a seguir que canta que no volem culs grossos com els de les Kardashians, volem culs grossos com els de les nostres tietes.


4. ‘Tokisky y los demonios cubanos’


Lucía Fumero, 2020

Més a prop de casa nostra, esperem que vegin la llum treballs nous de Rosalía, Maria Arnal i Marcel Bagès, Ferran Palau, Germà Aire, Marina Herlop i de promeses emergents com Rigoberta Bandini, Iris Deco, Yudi Saint X i una perleta que no se’ns podia passar: la Lucía Fumero. Aquest any cal donar a conèixer aquesta pianista i cantant, amb estudis de música clàssica i moderna cursats a Barcelona i Rotterdam, que ha compost i publicat el disc preciós ‘Universo normal’. Aquí trobem jazz de bracet amb la clàssica, detalls de músiques folklòriques d’arreu del món, tot creant un univers particular, carismàtic i divertit, que ella adjectiva com a “normal”. Tant de bo totes les normalitats fossin tan excepcionals


5. ‘Cuando bebe’


Myke Towers, 2020

Les músiques llatines segueixen imparables i en expansió i aquest 2021 no hem de perdre de vista Myke Towers. És una de les figures cabdals del reggaeton, trap i dancehall de Llatinoamèrica i el seu disc de debut i senzills, publicats l’any passat, van ser èxits immediats. Des de Puerto Rico i amb la intenció d’expandir la seva música més enllà dels territoris de parla hispana, aquest raper i compositor ha col·laborat amb Ozuna, Bad Bunny, Farruko i Maluma, entre molts d’altres. Acaba d’estrenar el 2021 amb un parell de cançons en col·laboració amb artistes amics: ‘Los Bo’, una peça de perfil més urbà, i aquesta ‘Cuando bebe’, de reggaeton pop.


6. ‘The Palestinian techno queen blasting around the globe’


Sama’ Abdulhadi, 2020

Sama’ Abdulhadi és la primera DJ palestina i allà ha estat la protagonista d’aquest inici del 2021. La policia palestina va arrestar-la i empresonar-la per actuar en una “suposada” rave il·legal, a Nabi Musa. Ara, en llibertat sota fiança, se l’investiga per càrrecs de profanació del temple religiós i violació del protocol de la covid. Acusacions falses ja que, com ella relata, no es tractava d’una rave, sinó d’una festa d’assistència reduïda amb permisos de les autoritats locals, mesures de protecció i fora dels límits del recinte religiós. La difusió de la festa a les XXSS es va malinterpretar per la policia, que sovint associa les músiques electròniques a la perversió d’Occident. La notícia ha donat la volta al món i la comunitat musical global s’ha sumat a reclamar l’alliberament d’aquesta reina del tecno palestí i una de les productores de tecno i house més importants de la regió.


Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a