Aquest any no hem rebut cap sorpresa dels OK Go, reis indiscutibles del videoclip tecnològic de la dècada però, igualment, la collita del 2018 confirma una nova edat d’or del videoclip, que es consolida com l’espai ideal per a l’experimentació audiovisual i la llibertat creativa. A continuació, us proposem 15 videoclips que mereixen una visualització que compensi l’esforç de vestir la música amb les millors gales.

Saps quins han estat els millors videoclips musicals del 2018? Des de l’Àrtic n’hem fet una selecció i a continuació trobaràs la llista dels més destacats. Alguns d’ells han batut rècords a YouTube i s’han fet virals. Aquí també podràs escoltar-los i veure’ls!

15

‘Catenaccio’ (Jessica)

Direcció: NYSU

Guanyador del premi Mondosonoro a millor videoclip nacional en la 3a edició dels Soundie Music Video Awards. Si hi hagués categoria ‘friki’, també l’hauria guanyat.

14

‘Big God’ (Florence & the Machine)

Direcció: Autumn de Wilde

El multipremiat coreògraf Akram Khan col·labora amb Florence Welch en aquesta dansa empoderada contra el “ghosting”.

13

‘All the stars’ (Kendrick Lamar & SZA)

Direcció: The Little Homies (Kendrick Lamar i Dave Free) i Dave Meyers

Univers Marvel + imaginari cultural africà = superproducció de la gran estrella del hip-hop mundial per la banda sonora de ‘Black Panther’.

12

‘Exil’ (Territoire)

Direcció: Nacho A. Villar i Luis Rojo del col·lectiu BRBR

Unes mines abandonades al nord de la península Ibèrica constitueixen el marc més inquietant per aquest vídeo hipnòtic protagonitzat pel, fins ara model, Luis Ndong.

11

‘A$AP Forever ft. Moby’ (A$AP Rocky)

Direcció: Dexter Navy

Quatre minuts a ritme vertiginós en tota una classe magistral de postproducció de vídeo, amb Moby com a convidat d’honor.

10

‘Shahmaran’ (Sevdaliza)

Direcció: Emmanuel Adjei

Les cadenes contemporànies són les aspiracions materialistes de la humanitat en aquesta hipèrbole quasi cinematogràfica en forma de miratge.

9

‘IDGAF’ (Dua Lipa)

Direcció: Henry Scholfield

22 hores seguides per rodar aquesta batalla coreogràfica dels dos “alter egos” de Lipa, pensats pel director Henry Scholfield en col·laboració amb Luc Junior Tam i un retirat il·lustre de la música, Stromae.

8

‘Growing Pains’ (Alessia Cara)

Direcció: Alan Masferrer

Un equip majoritàriament català s’amaga darrere d’aquest pla seqüència que acaba amb una Alessia Cara arribant a l’edat adulta sota l’aigua.

7

‘Singularity’ (Jon Hopkins)

Direcció: Seb Edwards

Una coreografia bestial (en el sentit més literari) que va “in crescendo” en coordinació captivadora amb la intensitat de la música de Jon Hopkins.

6

‘Troskliwy’ (Drekoty)

Direcció: Zuzanna Plisz

El trio femení polonès Drekoty sona als festivals audiovisuals de mig món gràcies a aquest emotiu curt escrit i dirigit per una altra dona, Zuzanna Plisz.

5

‘Say Something ft. Chris Stapleton’ (Justin Timberlake)

Direcció: Arturo Perez Jr

200 persones en el set, setmanes de preparació i una sola presa amb veu, música i vídeo gravats en directe. L’únic que es pot dir és: UAU!

4

‘Malamente’ (Rosalía)

Direcció: CANADA

Si encara no heu vist aquest vídeo, ‘malamente’, perquè ho ha fet mig món, i si no heu sentit a parlar de Rosalía és que heu passat el 2018 en una cova sense wifi.

3

‘Apes**t’ (The Carters)

Direcció: Ricky Saiz

Simbologia artística per l’apoderament racial de la parella més cotitzada de la música, que va tancar el Louvre per aquest videoclip ple de significats amagats, o no tant.

2

‘Til It’s over’ (Anderson Paak)

Direcció: Spike Jonze

Apple posa a disposició del director Spike Jonze la tecnologia necessària per convertir el pis de FKA Twigs en un univers colorista infinit.

1

‘This is America’ (Childish Gambino)

Direcció: Hiro Murai

Cada vegada que es reprodueix aquest videoclip de Donald Glover, a.k.a Childish Gambino, es troben noves metàfores sobre el racisme, les armes i diversos episodis recents de violència als Estats Units.