Ja és aquí la llista de llibres de Sant Jordi 2021! Queden pocs dies per a la diada del llibre i la rosa i les novetats editorials ja són a les llibreries. Quins seran els llibres més venuts aquest 2021? Els títols i autors que estaran entre els més venuts aquest any seran els que ocuparan majoritàriament les parades de llibres i els aparadors el 23 d’abril, però no són les úniques novetats publicades per Sant Jordi.
Darrere de tot això hi ha moltíssims llibres invisibles, igual o més interessants, que també s’acaben de publicar, però que sovint queden sepultats per les llistes dels llibres més venuts i publicitats per Sant Jordi. Per això, aquí no només hi trobareu aquestes lectures, sinó també altres recomanacions per Sant Jordi 2021. Amb el David Guzman, aprofitem per repassar alguns d’aquests títols que val la pena que apunteu! N’hi ha de tots els tipus, des de lectures literàries fins a lectures poètiques, passant per fantasia, màgia o realisme.
Un llibre per a “lectors literaris”. Sembla una redundància però no ho és gens. Una novel·la monstruosa en el millor sentit, un artefacte que flirteja volgudament amb la desmesura i que combina consciència lectora, crítica a l’acadèmia més escleròtica i un virtuosisme en l’estil molt difícil de veure en aquestes latituds. Un tresor abismal per a lectors exigents.
2. ‘Lector, torna als llibres’
Maryanne Wolf
Viena, 2021
Un assaig necessari a càrrec d’una reconeguda investigadora en l’àmbit de l’aprenentatge de la lectura que alerta sobre el perill d’extinció de la lectura profunda en temps de xarxes. Sense catastrofismes ni nostàlgia, Wolf dona pautes per recuperar un temps de lectura pausat i aporta eines per a l’educació infantil en l’era digital.
3. ‘El pare mort’
Donald Barthelme
Extinció editors, 2021
Celebrem la primera traducció al català (Ferran Ràfols) d’una de les veus més venerades de la narrativa postmoderna nord-americana. En aquesta obra de l’autor “més imitat de la seva generació” (com bé explica Borja Bagunyà en el pròleg), el pare mort del títol només ho està en un cert sentit. El text és d’una abstracció notable, però al servei d’una crítica implícita a la lògica patriarcal i a la noció convencional de família. Fragmentació, collage, sexe i posthumor en un llibre extremament viu.
4. ‘Bromistes, tramposos i mentiders’
Antologia a càrrec de Ramon Mas
Males Herbes, 2021
Un llibre per reivindicar el llegat, també en la tradició literària catalana, del realisme màgic tal com el va exportar i definir Bontempelli (abans que els llatinoamericans). Antologia interessantíssima a càrrec de Ramon Mas (també antòleg dels savis, bojos i difunts) que recull contes d’autors com Apel·les Mestres, Pere Calders, Josep Carner, Carles Sindreu i, en posició destacada per influència i dimensió, Ramon Vinyes, el “sabio catalán” que apareix a Cien años de soledad.
5. ‘GoOgol’
Josep Lluís Badal i Zuzanna Celej
Ànimallibres, 2021
Nou lliurament del tàndem Badal-Celej en una història plena de fantasia en la millor tradició lewiscarrolliana. Un nen/nena surt a l’aventura i va descobrint personatges (animals) sorprenents: una granota que parla en llatí, un pit-roig filòsof, pluja i neu que parlen, un país fet de paraules, un teatre on és l’únic espectador… Homenatge a la queste i a l’aventura d’accent clàssic amb incursions en la literatura i l’absurd nominalista i amb il·lustracions d’un onirisme captivador.
6. ‘Alguien camina sobre tu tumba’
Mariana Enríquez
Anagrama, 2021
Tètrica ma non tanto, en realitat, perquè amb aquest nou llibre de la gran Mariana Enríquez descobrim que passejar per cementiris envoltats de morts pot ser una celebració de la vida. Meitat narració, meitat crònica de viatges, el volum recull les visites per mig món a diferents cementiris, on descobrim estàtues de sal a Carhué (l’Argentina), gossos negres a Guadalajara, un petó escultòric al Poblenou de Barcelona, la tomba del rei a Memphis o el cementiri més bonic del món a Punta Arenas (Xile).
7. ‘Atreveix-te a seguir la teva intuïció’
Steve Jobs
Akiara, 2020
Reivindicació literària del gènere del discurs en aquesta col·lecció d’Adesiara que recull alguns speech memorables en diferents tradicions i cultures. Aquest és el famós discurs de Steve Jobs durant la cerimònia de graduació a la Universitat d’Stanford el 2005, on va explicar tres històries personals amb metàfores tan conegudes com el connecting the dots o l’”stay hungry, stay foolish”. Llibres bilingües i amb epíleg en forma de comentari del discurs, aquí a càrrec de Fran Pintadera.
8. ‘Batec de paraules’
Joana Raspall
El Cep i la Nansa, 2021
Antologia definitiva de tota la poesia de Joana Raspall, amb un gruix important del llibre que recull poemes inèdits mai publicats fins ara (amb títols com ‘Vivències’ o els ‘Poemes de Nadal’). Un volum imprescindible que permet tenir compilada tota l’obra lírica d’una veu potentíssima amb cims tan impressionants com el poemari ‘Jardí vivent’ o fins i tot la poesia orientalitzant del volum ‘Instants’. Poeta estimada i recitada per diferents generacions en edició de luxe amb pròleg de Carles Duarte.
9. ‘Ethel y Ernest’
Raymond Briggs
Blackie Books, 2021
Biografia il·lustrada dels pares de Raymond Briggs, autor estimadíssim, que ressegueix la peripècia des d’abans de casar-se fins al final dels seus dies en una crònica que és a la vegada la història de com va estimar, treballar, patir i sobreviure la generació que va conèixer la Segona Guerra Mundial.