Barcelona celebra aquest Sant Jordi amb 11 espais perimetrats i amb control d’aforament on es concentraran parades de venda de llibres, signatures i flors. Són les fires que han dissenyat la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes, i que tenen l’aprovació del Procicat. Entre les localitzacions seleccionades, però, no hi ha representació en tres districtes: Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Nou Barris.

Llibreries d’aquests districtes lamenten no tenir un espai on compartir la diada amb altres botigues i entitats: “És una llàstima perquè no ens permet donar-nos a conèixer a més veïns”, diu Ariadna Aparicio, llibretera de la Cooperativa Cultural Rocaguinarda, al barri del Guinardó. A Nou Barris també són crítics amb la decisió perquè creuen que, un cop més, no formen part del mapa cultural de la ciutat: “Sembla que els perifèrics no comptem”, reivindica Carles Ramón, propietari de La Font de Mimir, que afegeix que “decisions com aquesta fan pensar que als nostres barris no tenim dret a gaudir de la presència de certs autors“.

També són crítics amb la mancança a la llibreria La Inexplicable, de Sants, perquè no tenen l’opció de muntar una parada davant la botiga, com preveu el pla d’aquest Sant Jordi: “Ens afecta perquè estem en un carrer estret i no tenim espai. L’interior de la llibreria serà l’únic punt de venda d’enguany”, diu Glòria Arquillo. Tot i això, davant la incertesa per la pandèmia han preferit no reivindicar un espai pel districte i centrar-se en les vendes al local.

“Ganes de Sant Jordi”

Els llibreters coincideixen que les vendes s’haurien repartit en els dies previs al 23 d’abril i esperen gaudir d’una jornada on el carrer torni a ser el protagonista. “Hi haurà certes limitacions d’aforament i caldrà tenir paciència perquè potser es formen més cues del que és habitual“, diuen a La Inexplicable, mentre que a la Rocaguinarda esperen que el Sant Jordi serveixi per fomentar el teixit cultural del seu barri: “L’any passat el Guinardó es va bolcar en nosaltres amb compres en línia, i aquest any nosaltres ens volem reivindicar com a pal de paller cultural“.

Per a La Font de Mimir, i tenint en compte les vendes d’aquests darrers dies, “es nota que hi ha ganes de Sant Jordi” i que les mesures de reobertura anunciades aquesta setmana conviden la gent a sortir al carrer.