gelats Barcelona

Amb el bon temps, les altes temperatures i l’estiu ve de gust un bon gelat artesà. Si ets per la ciutat, i no saps on pots trobar-ne, t’oferim una llista amb una selecció de gelateries per tastar els millors gelats de Barcelona. N’hi ha de tot tipus, gelats, de mil i un sabors diferents. Troba la gelateria de Barcelona que tens més a prop de casa i gaudeix de l’estiu 2021!

Bodevici

(Torrijos, 21)

Bodevici va ser la primera gelateria de Barcelona que va elaborar gelats ecològics, quan era ben difícil trobar suport tecnològic per fer-ne. Ja fa set anys que funciona a Gràcia i si he de destacar alguna cosa dels seus gelats és el sabor intens dels seus productes. En té un de molt bo i entranyable: el de crema catalana, amb recepta original de l’àvia del gelater Jordi Rivera.

Delacrem

(Enric Granados, 15)

Delacrem, de Massimo Pignata, qui va deixar la seva Itàlia natal per obrir aquesta gelateria artesanal a l’Eixample. Els seus gelats estan fets amb ingredients purs, 100 % naturals, tal com els seus avis piemontesos haurien volgut. De fet, pocs gelaters com ell han avançat en la millora de l’elaboració dels gelats, pensant també en la salut: contenen tres vegades menys de greix que els gelats industrials. Fan l’únic gelat de maduixa (del Maresme) que m’agrada!

El Tío Che

(Rambla del Poblenou, 44-46)

Una altra de les orxateries gelateries més antigues de Barcelona és El Tío Che, al Poblenou, que va obrir el 1912. Una institució centenària del barri.

Gelaaati di Marco

(Llibreteria, 7)

El milanès Marc Consiglo ha dut ha al Gòtic una gelateria que és un crit d’anunci de gelats en carret: Gelaaati di Marco. En el seu impactant aparador hi trobarem cucurutxos i terrines artesanals, rics en ingredients naturals, pistatxos sicilians amb denominació d’origen, préssecs d’Ordal o glorioses mescles en què intervé un cava amb pedigrí, Gramona.

La Valenciana

(Aribau, 16 bis)

Les gelateries a Barcelona, com a tot Catalunya, van arribar de valencians. De xixonencs, concretament. És un model de negoci que té més d’un segle i que, avui en dia, amb prou feines ha canviat. Els xixonencs van arribar aquí per descobrir-nos l’orxata de xufla i els torrons, les especialitats amb què dividien el seu negoci durant l’any. D’aquí als gelats, hi va haver un pas. De fet, són productes que conviuen bé. I la primera en obrir a Barcelona va ser La Valenciana, a l’Eixample, el 1910.

Mr Kakigori

(Plaça de la Vila de Gràcia, 3 / Rambla del Poblenou, 36)

A les gelateries també hi podem trobat variants curioses com el ‘kakigori‘ o gelat japonès. Hi ha qui diria que és un granissat, però no ho és. En realitat es tracta de gel raspat banyat amb xarops de diferents sabors. El resultat és molt refrescant i cap gelat porta lactosa ni conservants o colorants.

A Barcelona hi van arribar gràcies a un austríac, Martin Kunz. Va viure 10 anys al Japó i d’allà es va emportar una màquina de fer kakigori que ha instal·lat a la plaça de la Vila de Gràcia.

Val la pena tastar-lo, també per l’exotisme aparatós de la seva confecció: t’omplen fins al capdamunt una terrina de gel finíssim, raspat per una màquina d’aspecte vintage i brutal. I en dues tongades t’hi afegeixen xarop amb sabors: mango, gingebre i llimona, pinya colada, maduixa… Molt refrescant.

Nitrogenie

(Avinguda Diagonal, 208)

Nitrogenie és la primera firma de gelats creats a partir de nitrogen líquid en aquesta latitud. La botiga és al número 208 de la Diagonal, a Glòries. La marca ha permès democratitzar aquest tipus de producte, que va néixer gràcies a l’enginy de Ferran Adrià i que es va popularitzar en els seus restaurants. Ara, gràcies a Nitrogenie, tothom pot provar aquest gelat, fet per art de màgia – i ciència- amb nitrogen líquid.

Paral·lelo

(Sèneca, 18)

En Matteo, en Gianluca, en Marco i en Francesco, tres amics de San Remo establerts a Barcelona, són els responsables d’aquest negoci en què destaquen els sorbets, la composició dels quals és d’un 70 % de fruita, i els gelats salats, la seva especialitat. Ideals per acompanyar amanides.

Vioko

(Passeig de Joan de Borbó, 55)

Darrere Vioko, s’amaga la xef argentina Lucila Baiardi, que ha creat un concepte de botiga en què conviuen a parts iguals la gelateria i la pastisseria. El macaron farcit de gelat és la màxima expressió d’aquesta dolça combinació.

Rocambolesc

(La Rambla, 51-59)

I si parlem de gelats innovadors no podem deixar d’anomenar el Rocambolesc, de Jordi Roca i l’Ale Rivas, en plena Rambla. Hi ha gelats inspirats en les postres d’El Celler de Can Roca i, també, venen un gelat de màquina de qualitat excel·lent. El gelat no es fa ni s’arxiva en els “pozetti”, sinó que cada cop que es prem la palanca d’una màquina pròpia –van desenvolupar el Roner– el gelat es fabrica a l’instant a partir d’una base artesana i amb formes divertides, com el dit de Colom. El resultat és un sorbet cremós i un gelat ple de matisos i menys fred, sense el xoc gèlid. Tenen sis gustos amb guarnicions.