L’argentí Juan Insua va emigrar a Barcelona fa ja una colla d’anys i, aquí, tot parlant sobre Joyce, Jafka, Borges o Cortázar, ha fet del CCCB casa seva. Comissari d’exposicions dedicades a Pessoa o a Bolaño, el Juan ha estat cap del servei d’activitats culturals del centre i actualment és el director del CCCB Lab, un càrrec que compagina amb la direcció del festival Kosmopolis. I és precisament ara, a les portes d’una nova edició d’aquest certamen, que el convidem a l”Àrtic’, on sabem que la reflexió i la literatura són els millors fars en temps de tenebres.
La literatura com a arma contra el totalitarisme
L’edició del Kosmopolis d’enguany
rebrà noms com els de Shaina Machlus o Mona Eltahawy, amb qui tractarà el tema de la revolució feminista, o Marina Garcés i Richard Sennett per parlar del nou capitalisme. Amb aquests ponents, es ratifica la condició del festival d’altaveu de les inquietuds i sensibilitats socials de l’actualitat, passades pel filtre de la literatura i del relat, que són les eines principals amb què entenem la realitat.
La literatura i el cinema: un matrimoni molt feliç
Una literatura que, a més, transcendeix el format paper tradicional i s’ajusta al relat audiovisual del cinema, que serà present a partir de conferències sobre Kubrick o taules rodones sobre l’adaptació de novel·les a la pantalla. Jordi Costa, Vicente Molina Foix, Juan Antonio Bayona o Àngel Sala seran alguns dels noms que reflexionaran sobre aquesta relació. Altres noms com els de Julian Barnes, Enrique Vila-Matas, Susan Orlean o Jordi Carrión faran del CCCB la gran cita de la literatura de Barcelona del dimecres 20 al diumenge 24. I tot sota la direcció de Juan Insua, que porta al capdavant del festival des del 2002, i que ha fet de la reflexió i de la literatura una de les grans banderes del CCCB.