Barcelona és una ciutat de llibreries, n’hi ha més de 300: llibreries molt joves que acaben d’obrir les portes aquest 2019 com La Tribu, a Sant Andreu, o Lata Peinada, al Raval, llibreries especialitzades en temàtica LGTBI com la Cómplices o en temàtica cristiana, també en ciència-ficció com la Gigamesh… n’hi ha moltes, però potser mal distribuïdes. A Nou Barris hi ha només nou llibreries, 50 a Ciutat Vella i 109 a l’Eixample, el districte que acull més espais de venda de llibres. Una de les llibreries clàssiques de l’Eixample és la Documenta, que està d’aniversari. Diuen que celebren 120 anys: 70 del seu llibreter Josep Cots, 45 anys que va néixer, i cinc anys des que es va traslladar a la seva nova ubicació, a Pau Claris, 144.

La història de la Documenta

La Documenta va néixer el 1975 a Ciutat Vella quan diverses llibreries com la Cinc d’Oros van patir atemptats, de fet, sis mesos després d’obrir van intentar cremar la llibreria amb un còctel Molotov. Cinc anys després de la seva obertura, la Documenta es va inventar un premi per a joves escriptors i es va convertir en la primera llibreria de tot l’estat que va donar un premi. A la festa d’aniversari ens hem trobat amb una bon grapat de guanyadors dels darrers anys com Jordi Amor (2016), Víctor García Tur (2008) o Jordi Nopca (2014).

 

Editorials i llibreries petites, simbiosi

Es publiquen 500 títols cada setmana, per això, és tan important la feina del llibreter. Ells destrien el gra de la palla en un moment de tanta producció. Parlem d’un dels oficis més antics de la ciutat, les primeres llibreries daten del segle XV i, encara avui, són un dels actors clau de la cadena del llibre i això, també, és el que en pensen escriptors i editorials petites (Raig Verd, L’Altra Editorial, Edicions del Periscopi) que es van trobar a l’aniversari de la Documenta.